Política 06/06/2016

Unió incorporarà als estatuts escollir per primàries el líder del partit

Els democristians celebren la primera fase del seu congrés renovació el proper 2 de juliol. El partit elabora també un codi ètic que impedeix els investigats per corrupció anar a les candidatures electorals

Núria Orriols
2 min
Unió incorporarà als estatuts escollir per primàries el cap de llista a les eleccions

Barcelona"On tot torna a començar": aquest és el lema del 26è congrés d'Unió, que se celebrarà a Barcelona el 2 de juliol i que servirà per reformar els estatuts de la formació per adaptar-los a la nova situació del partit (que va quedar fora el Parlament i el Congrés en els darrers comicis). Unió, que per primera vegada no es presenta als comicis del 26-J, ha dividit el seu procés congressual en dues fases: una primera etapa per reorganitzar-se internament i una segona, fixada al mes de setembre, per definir l'estratègia política, que passa per sumar amb altres espais.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general, Ramon Espadaler, i la portaveu del partit, Montse Surroca, han enumerat, en una roda de premsa aquest dilluns, els canvis més significatius. Les novetats passen per incorporar als estatuts les primàries obertes a tota la militància per triar el cap de cartell electoral i el president del comitè de govern, la limitació de mandats a vuit anys o la "permeabilitat" del partit envers la societat. També s'elegiran directament els presidents de les federacions intercomarcals. Aquest sistema implica que els candidats a ocupar aquests càrrecs hauran de fer equip per forjar les seves candidatures per ser votades per la militància.

Surroca també ha fet èmfasi en la limitació de mandats, dos mandats de quatre anys pel president del comitè de govern i els presidents de les federacions intercomarcals, per contribuir a generar "nous lideratges". Aquest canvi contrasta amb l'anterior etapa, liderada per Josep Antoni Duran i Lleida, que va ser president del comitè de govern del partit des del 1987 fins el 2016.

Cada dos anys es celebraran congressos de caire més programàtic per actualitzar l'estratègia política i es constituiran també grups de treball temàtics "oberts i dinàmics" perquè gent de fora el partit participi en la configuració de l'ideari i els programes electorals de la formació.

Alhora, Unió ha elaborat un nou codi ètic que incorpora que cap investigat relacionat amb la corrupció política podrà anar a llistes dels democristians ni formaran part dels òrgans executius. Surroca també s'ha compromès a millorar la transparència a través de la pàgina web del partit, per millorar, entre altres coses, la comunicació amb els militants.

Espadaler carrega contra Junqueras

El líder d'Unió ha carregat contra la situació política per la "incapacitat" de la CUP i Junts pel Sí d'acordar uns pressupostos. Un bloqueig que considera que perjudica el país: "Persistir amb la CUP com a únic soci possible per estabilitzar el Govern és un error". Així, ha considerat "lamentables" les declaracions d'aquest dilluns del vicepresident del govern, Oriol Junqueras.

D'altra banda, també ha fixat les eleccions municipals del 2019 com una data important pel partit, ja que a parer seu serà l'oportunitat per tenir el "termòmetre" de l'"arrelament" d'Unió al territori. Sobre la seva relació amb CDC als pobles i ciutats -a la majoria comparteixen grup com a CiU- ha assegurat que acabaran la legislatura amb "veu pròpia" tot i descartar que hi hagi una crida generalitzada a trencar aquests grups.

stats