Clavegueres de l'Estat

Amics i enemics de Villarejo als tribunals

Els àudios de l'excomissari revelen quins jutges i fiscals eren aliats de l'operació Catalunya i quins posaven traves a la guerra bruta

i
OT SERRA
3 min
Villarejo en una imatge d'arxiu.

Madrid“Ahir vaig parlar amb Santiago Pedraz, el degà de l’Audiència Nacional, que em va dir: «No et preocupis, que, en tot cas, si no cau a un dels quatre que ja estan tocats obertament, a qui li caigui el repartiment li diré que abans de res parli amb vosaltres»”. Això explicava l’excomissari José Manuel Villarejo a l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz quan, en una conversa el desembre del 2012, publicada fa unes setmanes a El País, tramaven la denúncia contra el fill gran de Jordi Pujol. “Eloy [Velasco, titular del jutjat d’instrucció 6 en aquell moment] està... ha estat tocat. Javier Zaragoza [fiscal en cap de l’Audiència Nacional], molt subtilment”, afegia. En un altre moment de la conversa, Fernández Díaz preguntava si es portaria la denúncia al jutge Fernando Andreu, en aquell moment titular del jutjat d’instrucció 4, però Villarejo advertia que qui estava de guàrdia era Pablo Ruz, del 5. “Ruz no és el millor, no?”, replicava l’exministre.

Només aquest fragment ja permet fer-se una composició de la manera de fer de l’estructura que el PP va crear per actuar amb guerra bruta contra els seus adversaris polítics. Fins i tot, buscant la complicitat dels magistrats. Aquesta setmana s’ha evidenciat encara més com un d’ells, Fernando Andreu, va entrar en la conxorxa. El digital El Món va publicar una conversa del 4 de novembre del 2014 entre el jutge i Villarejo –en presència d’altres col·laboradors de l’excomissari– en què s’enriuen del compte fals de Xavier Trias publicat a El Mundo uns dies abans. Villarejo explica que “van vendre la burra” al diari que dirigia Pedro J. Ramírez i que el responsable havia sigut l’excomissari Enrique García Castaño, conegut com El Gordo. “A El Gordo què li han dit, «Acaba amb El Mundo »?”, pregunta irònicament Andreu. En aquella conversa, el jutge es mostra crític per la poca contundència que, segons ell, està mostrant la Fiscalia en les investigacions contra els Pujol.

Aquest dijous Junts va presentar una petició al Congrés perquè sol·liciti al Consell General del Poder Judicial tota la informació disponible sobre els fets descrits que afecten Pedraz, encara titular del jutjat d’instrucció 1 de l’Audiència Nacional, i Andreu, membre de la sala penal. A més, el partit ha reclamat amb la CUP la compareixença del president del CGPJ, Carlos Lesmes, i la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado. L’exministra de Justícia, juntament amb la seva parella, el jutge Baltasar Garzón, també es reunien habitualment amb Villarejo. El 2018 va transcendir un àudio del 2009 en què Delgado qualificava despectivament de “maricon” el llavors titular del jutjat 3 de l’Audiència Nacional i ara ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Els jutges aliats de l'excomissari

1.
Fernando Andreu

Jutge de l'Audiència Nacional

El jutge Fernando Andreu ja ha rebut els polèmics correus.

Quan era titular del jutjat 4 de l’Audiència Nacional, en un dinar amb Villarejo s’enreia del muntatge del compte de Xavier Trias i es mostrava indignat perquè no s’actuava més durament contra els Pujol.

2.
Santiago Pedraz

Jutge de l'Audiència Nacional

El jutge Santiago Pedraz en una imatge d'arxiu

Segons Villarejo, el degà dels jutjats d’instrucció de l’Audiència Nacional va informar-lo de quins jutges podien ser més proclius a investigar a fons els Pujol.

Els obstacles a la guerra bruta

1.
Pablo Ruz

Exjutge de l'Audiència Nacional

Sí: Pablo Ruz. No: María Isabel Rodríguez

L’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz va apuntar a Villarejo que Ruz no era el magistrat més idoni per investigar Jordi Pujol Jr. De fet, va arxivar la denúncia en primera instància.

2.
José Grinda

Fiscal Anticorrupció

El fiscal anticorrupció José Grinda en una imatge d'arxiu

En una conversa publicada a El País, l’exnúmero 2 del PP María Dolores de Cospedal traslladava a Villarejo que era urgent “desfer-se” de Grinda, vinculat al cas Emperador i al cas Palau.

stats