Protagonista col·lateral

Ángeles Sánchez Conde, la fiscal que defensa amnistiar Puigdemont i Junqueras

La número dos del fiscal general de l'Estat té "sensibilitat progressista" i García Ortiz li professa una "enorme admiració"

2 min
La tinent fiscal del Tribunal Suprem, María Ángeles Sánchez-Conde, durant l’obertura de l’any judicial 2022/2023.

MadridEl rebuig dels quatre fiscals del Procés a defensar l'aplicació de la llei d'amnistia a Oriol Junqueras i la resta de líders independentistes condemnats per malversació ha situat Ángeles Sánchez Conde en el focus. La número dos del fiscal general de l'Estat ha estat l'encarregada de signar els informes que reclamen l'extinció de la responsabilitat penal pels fets de l'1-O, que ja són sobre la taula dels magistrats del Tribunal Suprem Manuel Marchena i Pablo Llarena. No és el primer cop que la tinent fiscal del Suprem ha d'agafar les regnes d'un cas relacionat amb l'independentisme per resoldre un conflicte intern. Fa uns mesos la discrepància dins del ministeri públic sobre si s'havia d'investigar Carles Puigdemont per terrorisme a l'alt tribunal la va portar a responsabilitzar-se del cas de Tsunami Democràtic, que instrueix Susana Polo. En aquell moment, Sánchez Conde va defensar sense èxit que la resposta havia de ser que no. Aquesta setmana ha demanat aplicar l'amnistia a l'expresident de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha fet "convençuda" i tenint molt clar que havia "d'assumir la seva responsabilitat" en un organisme jeràrquic com és la Fiscalia, expliquen fonts del ministeri públic a l'ARA. Malgrat el soroll mediàtic i les tensions internes, Sánchez Conde és capaç d'aïllar-se i centrar-se en la seva tasca, que es pren molt seriosament. L'ajuda treballar al seu despatx amb música clàssica de fons, aliena a la premsa –a qui no tem, però amb qui prefereix no mantenir contacte– i a les pressions. "És una persona molt lliure, que va molt a la seva i que té un criteri jurídic molt clar", remarquen les mateixes fonts de la Fiscalia, que la descriuen com algú molt "compromès", "somrient", amb idees "clares", un "amplíssim coneixement del dret", de tarannà "senzill" i amb un "extraordinari sentit comú".

Amb Álvaro García Ortiz, que li té màxima confiança, comparteix "sensibilitat progressista". No la va nomenar ell, sinó que ho va fer la seva predecessora, Dolores Delgado, a principis del 2022. Sánchez Conde ha estat la primera dona a ocupar aquest càrrec. En els seus més de 40 anys de trajectòria també va ser pionera convertint-se en la primera dona a liderar la Fiscalia del Tribunal Constitucional, una responsabilitat que va ostentar del 2009 al 2021. "Si no existís hauríem d'inventar-la" és una frase que li ha dedicat en més d'una ocasió el fiscal general de l'Estat, que li professa un "enorme respecte" i "admiració". Tot i aquesta afinitat i "bona relació" professional, el seu mandat està deslligat del de García Ortiz.

stats