Aragonès apressa JxCat a arribar a un acord "com més aviat millor"

El candidat d'ERC considera que el preacord amb la CUP és "perfectament assumible" pel partit de Puigdemont

5 min
Aragonès, amb Vilalta aquest dissabte a la seu d'ERC

Onze dies després de perdre la segona votació del debat d'investidura, el candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha trencat el seu silenci per apressar JxCat a arribar a una entesa en els pròxims dies per poder ser escollit president i iniciar la legislatura. "El país té moltes urgències que amb aquesta situació d'interinatge no es poden abordar, i cal tancar un acord el més aviat possible per formar govern", ha assenyalat l'encara vicepresident amb funcions de president. "No es pot xutar la pilota endavant", ha etzibat. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gairebé dos mesos després de les eleccions, Aragonès ha reclamat no demorar més l'acord. "No ens podem permetre més dilacions", ha reiterat el presidenciable, que no ha volgut aventurar-se a fixar una data per a la seva investidura. "Posar-nos dates inamovibles no és un bon consell, però necessitem un acord com més aviat millor per afrontar les urgències i avançar en el procés d'independència", ha afirmat, abans de sentenciar: "Si és el 12 millor que el 14 o el 16". I és que després de la investidura fallida s'havia especulat que l'acord arribaria per Sant Jordi, però fonts dels republicans i de JxCat dubten que amb el ritme actual s'arribin a tancar totes les carpetes pendents en dues setmanes i veuen més factible tancar les negociacions a finals d'abril o principis de maig.

La demanda d'Aragonès arriba l'endemà que els republicans anunciessin que donaran suport a la diputada de JxCat Aurora Madaula perquè substitueixi Jaume Alonso-Cuevillas a la secretaria segona de la mesa del Parlament, malgrat que dimecres van vincular el seu suport a un "acord global" d'investidura de Pere Aragonès. Ahir, però, ERC va matisar el seu posicionament i va optar per validar el relleu a la mesa sense condicionar-lo a la investidura del candidat d'Esquerra.

Després de reunir-se aquest matí amb l'equip negociador del seu partit, Aragonès s'ha aferrat al preacord subscrit amb la CUP per instar JxCat a arribar a un acord. "Si l'entesa amb la CUP ha estat possible gràcies a la negociació, això també ha de ser possible ara amb JxCat", ha dit abans de remarcar que els compromisos a què han arribat amb els cupaires són "perfectament assumibles" per JxCat. En qualsevol cas, sí que ha opinat que aquest preacord es pot "ampliar i complementar", després de destacar que molts dels acords programàtics han estat validats per les tres forces durant aquesta legislatura.

Aragonès, que no ha volgut detallar els esculls que els separen de JxCat, ha refusat un executiu que no sigui independentista amb el suport extern del PSC. "La nostra prioritat és un Govern on també hi participi JxCat", ha subratllat, tot i que alguns dirigents de la formació de Carles Puigdemont s'han posicionat a favor de facilitar la investidura però mantenir-se a l'oposició després del fracàs de la segona votació.

El candidat d'ERC s'ha mostrat confiat a arribar a una entesa amb el seu soci fins ara de govern. "Seguim treballant per arribar a un acord i existeix la voluntat clara per fer-ho possible", ha exposat, sense passar per alt el resultat de les urnes, que han donat a l'independentisme un majoria folgada de 74 escons. "Existeix un clar mandat dels electors per arribar a grans acords amb aquesta majoria independentista", ha apuntat.

Comín accepta un nou estat major dins el Consell per la República si manté el lideratge de Puigdemont

El paper del Consell per la República és un dels esculls de les negociacions com va posar de manifest Aragonès en el segon debat d'investidura quan va avisar JxCat que no acceptarà "tuteles ni substitucions" en referència al rol que pot jugar aquest òrgan que lidera Puigdemont. Aquest dissabte, en una entrevista a Europa Press, el vicepresident del Consell per la República i eurodiputat de Junts, Toni Comín, ha rebatut que l'entitat vulgui tutelar el Govern: "El Consell neix per fer allò que la Generalitat no pot fer. Quin interès tenim a tutelar la Generalitat en allò què pot fer, si la nostra missió és suplir la Generalitat en allò què no pot fer?", s'ha preguntat.

En qualsevol cas, ha defensat reformular aquest òrgan i en incorporar un "estat major", format per ERC, Junts, la CUP, ANC i Òmnium Cultural, però ha ressaltat que no ha de substituir les funcions de direcció de l'expresident en l'entitat ni l'ha d'obligar a deixar-ne la presidència. "Cal veure com encaixem aquest òrgan amb els que ja existeixen -el Consell de Govern del Consell i l'Assemblea de Representants. Això no significa substituir, en cap cas, el Govern del Consell", que presideix Puigdemont, ha subratllat.

Sigui com sigui, Comín ha negat que el principal obstacle per arribar a un acord sigui aquest punt. "L'escull no és el Consell, no ho és. No ho ha estat mai. L'escull és el pla B. Què farem si la taula no funciona? Quin és el pla B?", s'ha preguntat Comín, després d'advertir que l'estat major que volen impulsar ha de traçar una estratègia independentista que vagi més enllà del diàleg amb l'Estat. "Si a ERC li seria molt complicat fer un acord que exclogui la taula de negociació amb l'Estat, a Junts m'imagino que li ha de ser molt difícil fer un acord que exclogui la via del desbordament democràtic", ha afegit en referència al document aprovat pel Consell.

La CUP dubta de la "voluntat de negociar" de JxCat

La diputada de la CUP-NCG Laia Estrada ha posat en dubte la "voluntat de negociar" de JxCat de cara a una possible investidura del candidat d'ERC, Pere Aragonès. En una entrevista a l'ACN, Estrada ha lamentat que la formació de Carles Puigdemont encara no els hagi fet arribar la seva proposta per al Govern un mes després que els hi demanessin. "El problema és que no podem contraposar propostes perquè per un motiu que desconeixem no hi ha voluntat d'entrar en negociacions i en diàleg", s'ha queixat la diputada. Estrada ha explicat que mentre que cupaires i ERC ja han presentat les seves respectives propostes de model de país i de com s'ha d'encarar el conflicte polític, JxCat encara no ha detallat les seves. "Nosaltres podem estar equivocats, però el que no podem fer és contraposar-ho a l'estratègia de Junts perquè no sabem quina és", ha dit la cupaire, que ha insistit que per exemple en clau nacional no comparteixen l'estratègia d'ERC però que, com a mínim, la coneixen.

Precisament en aquest punt Estrada ha demanat a Junts que si veuen "insuficient" el pacte que republicans i CUP han fet de cara a la investidura "ajudin a millorar-lo". "Si el consideren insuficient des del vessant independentista, que ens ajudin a millorar-lo i fem pinça conjuntament", ha dit. Amb tot, ha lamentat que de moment no saben què proposa Junts per "corregir els errors que es van cometre en el marc de l'1-O". Estrada ha lamentat les dificultats que s'estan veient en les negociacions per a la investidura entre ERC i JxCat i ha alertat que "s'estan repetint" les "dinàmiques" de l'última legislatura. "Venim d'una paràlisi i un retrocés en termes socials i d'alliberament nacional, i ara veiem que tornem a tenir un enquistament", ha advertit.

En relació a l'acord amb ERC, Estrada ha remarcat que és un pacte "molt de mínims" i ha reconegut que els preocupa que JxCat no pugui subscriure qüestions tan "elementals i bàsiques". "No podem entendre que els acords de mínims que hem consensuat amb ERC realment signifiquin un problema insalvable amb JxCat. No parlem del programa socialista de la CUP, parlem de qüestions molt elementals", ha subratllat.

Aprofitant el desacord entre les dues grans forces independentistes, el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha insistit que tornarà a postular-se per a sotmetre's a la investidura, sentint-se legitimat en haver guanyat les eleccions. Durant una visita a Canovelles, Illa ha denunciat que el candidat republicà ha passat ja per dues sessions d'investidura fallida sent "el que menys vots ha obtingut". "El veig políticament molt afeblit", ha afegit abans de carregar contra els partits independentistes perquè estan oferint, a parer seu, un "espectacle descoratjador" per la seva falta d'entesa.

stats