Madrid
Política 23/03/2023

Ayuso certifica la ruptura amb Vox a les portes del 28-M: "A partir d'ara, millor cadascú pel seu compte"

La presidenta madrilenya acusa el grup de Monasterio d'intentar imposar la seva "superioritat moral"

3 min
Isabel Díaz Ayuso aquest dijous al ple de l'Assemblea de Madrid

MadridFa setmanes que la relació entre el PP madrileny d'Isabel Díaz Ayuso i el Vox de Rocío Monasterio no passa per un bon moment. L'aliança, de fet, es va trencar quan l'extrema dreta va decidir tombar els pressupostos del govern madrileny i que no arribessin ni tan sols a debatre's al ple. Des de llavors, Ayuso no ha tingut miraments per carregar contra Vox –ho ha fet aquests últims dies per criticar la moció de censura de l'extrema dreta contra Pedro Sánchez perquè la considerava estèril– i aquest dijous, en l'últim ple de l'Assemblea de Madrid abans que es dissolgui la cambra amb motiu de les eleccions del 28 de maig, la presidenta madrilenya ha certificat aquest distanciament: "A partir d'ara, millor cadascú pel seu compte".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ayuso ha donat el tret de sortida a la precampanya per les eleccions autonòmiques del mes de maig escenificant una ruptura que el PP necessita per esgarrapar vots a l'extrema dreta. "És molt difícil entendre's amb vostès", ha etzibat la presidenta madrilenya en la seva resposta a la líder de Vox a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, que havia aprofitat aquest últim ple per carregar contra la seva proposta de deducció fiscal per a les inversions estrangeres. "És una pena que no hàgim pogut mostrar un clima d'entesa", ha lamentat a posteriori Monasterio en roda de premsa, que ha recriminat a Ayuso que hagi votat en contra de 34 iniciatives legislatives de Vox. "Hem estat un soci lleial, hem aprovat 26 lleis", ha afegit la líder de l'extrema dreta a Madrid.

Ayuso té clavades com una espina les negociacions fallides amb Vox pels pressupostos del 2023, que van acabar amb un cop de porta del partit d'extrema dreta després de diversos girs. Les converses contrasten amb les que van mantenir els dos partits un any abans. Aquestes sí que van acabar amb acord i van permetre a la presidenta madrilenya tirar endavant els seus únics pressupostos en quatre anys. Per a Ayuso, el fracàs dels comptes és l'evidència de la "deriva" que ha agafat Vox des de fa uns mesos i, de fet, ha acusat el grup de Monasterio d'intentar imposar la seva "superioritat moral". "La deriva del seu partit no m'arrossegarà", ha sentenciat.

Els pactes postelectorals

L'objectiu d'Ayuso de cara a les eleccions del 28 de maig és fer créixer els 65 escons que va obtenir fa dos anys i superar la majoria absoluta (s'hi va quedar a dos diputats). Per això necessita arraconar i deixar fora de joc Vox per evitar dependre'n si revalida la presidència. Ara bé, si Ayuso no arriba als 67 escons, la gesticulació d'aquest dijous haurà quedat en això, en gesticulació, perquè la presidenta madrilenya tornaria a estar en mans de Vox i en cap moment ha dit que no es plantegi tornar a pactar-hi.

Des del partit d'extrema dreta deien aquest dijous que de moment no es volen posar en l'escenari postelectoral i en si exigiran o no entrar al govern madrileny si són decisius. Ara per ara, la seva estratègia passa per difondre el missatge que Ayuso pretén pactar amb el PSOE abans que amb Vox. Un camí que li dicten des de la direcció d'Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat Monasterio. "Una cosa és el que [Ayuso] diu i l'altra el que fa", ha avisat. Precisament, des de Brussel·les, el mateix Feijóo ha aprofitat per fer pinya amb la presidenta madrilenya: "Comparteixo amb Ayuso que amb vostès [Vox] no compto perquè no defensen els interessos de la Comunitat de Madrid, sinó buscar rèdit de l'antipolítica".

Ayuso demana la imputació de l'exconseller de residències del seu govern

L'exconseller de Polítiques Socials madrileny Alberto Reyero estava citat aquest matí per declarar davant del jutge pels polèmics protocols de no derivació de residències a hospitals durant la pandèmia, i la líder de Més Madrid, Mónica García, ha aprofitat la seva última pregunta parlamentària per exigir a Isabel Díaz Ayuso responsabilitats. La presidenta madrilenya, però, lluny d'assumir-les, el que ha fet ha estat demanar que Reyero sortís "imputat" del jutjat. Reyero va qualificar els protocols de "vergonya" l'octubre del 2020, quan va abandonar l'executiu madrileny. Abans d'entrar a declarar, l'exconseller (de Ciutadans) s'ha refermat amb les seves paraules i ha assegurat que les residències "van quedar abandonades a la seva sort", perquè en aquests protocols "s'excloïa les persones en funció de la seva situació de dependència o discapacitat".

stats