Política 14/09/2016

El baròmetre del govern basc confirma la victòria del PNB i la davallada del PSE el 25-S

EH Bildu seria segona força amb 17 diputats (quatre menys que ara), i Podem superaria els socialistes i entraria al parlament amb 15 escons

Efe
2 min
Iñigo Urkullu, candidat del PNB

VitòriaEl PNB guanyaria de nou les eleccions basques, el 25-S, amb 26 escons, un menys dels que té actualment, segons el Sociòmetre del govern basc publicat aquest dimecres. En la línia dels sondejos d'EITB i el CIS, difosos els últims dies, la segona força seria EH Bildu (17), que perdria 4 diputats, seguida de Podem (15), que passaria per davant dels socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSE patiria el retrocés més gran, i cauria dels 16 als 9 parlamentaris, i el PP n'obtindria 8 (dos menys). Ciutadans, que com Podem es presenta per primer cop a unes autonòmiques a Euskadi, es quedaria sense representació a la cambra basca.

D'aquesta manera el PNB no aconseguiria majoria absoluta (38) al parlament basc amb el PSE, el seu actual soci de govern a les principals institucions basques, perquè sumarien 35. Els nacionalistes sí que podrien sumar, en canvi, tant amb EH Bildu (43) com amb Podem.

El CIS preelectoral d'Euskadi en 10 clausSegons es desprèn d'aquesta nova enquesta, elaborada entre l'1 i 8 de setembre -el TC va vetar la candidatura del líder abertzale Arnaldo Otegi el dia 6-, el percentatge de vot estimat per al PNB seria del 30%, seguit de molt a prop per EH Bildu (29,5%). Podem aconseguiria el 19,1% dels suports, amb ampli avantatge respecte el PSE (11,1%) i el PP (6,2%).

Per territoris, el PNB guanyaria en tots ells i mantindria els seus 11 escons a Biscaia i els seus 7 a Àlaba. Només en perdria un a Guipúscoa, on quedaria empatat amb EH Bildu a 8 parlamentaris. La coalició abertzale per la seva banda perdria un diputat a Guipúscoa, el seu feu tradicional, un altre a Àlaba, on quedaria amb 5, i 2 a Biscaia. Podem apareixeria al parlament amb una representació idèntica per cada província: 5 a Biscaia, 5 a Guipúscoa i 5 a Àlaba.

Els socialistes perdrien 3 escons a Àlaba i 2 més tant a Guipúscoa com a Biscaia. El PP aconseguiria el major nombre de parlamentaris a Àlaba (5), on conservaria la seva actual representació, mentre que en perdria un a Biscaia i un altre a Guipúscoa.

stats