Política 26/08/2019

Bonvehí reivindica el PDECat davant la Crida: "Si vol ser el relleu, que ho digui"

Es reunirà amb Pascal i Campuzano, que li agradaria que continuessin al PDECat

Europa Press
3 min
El president del PDECat, David Bonvehí, ahir a la roda de premsa del partit després del congrés constituent de la Crida.

BarcelonaEl president del PDECat, David Bonvehí, ha reivindicat el llegat i la història del seu partit davant la Crida Nacional per la República, a la qual cita a precisar si vol ser el "relleu" de la seva formació en el marc de la reordenació de l'espai de JxCat. "Si la Crida vol ser el relleu del PDECat o vol representar el que representava el PDECat, que es digui, però crec que l'esperit fundacional de la Crida era una altra cosa", ha recalcat en una entrevista amb Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Bonvehí, no és coherent que la Crida, impulsada per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, demani la dissolució del PDECat i no de la resta de partits independentistes, i recorda que va néixer com un moviment que volia agrupar tot l'independentisme. Tot i que coincideix amb Puigdemont que la unitat de l'independentisme seria el marc ideal, constata que no ha sigut possible i que ara el PDECat, a l'espera que culmini el procés de reflexió que van obrir al juliol, ha de decidir com evoluciona en la futura reordenació d'aquest espai. "No m'agrada que tots parlin del PDECat, hem sigut molt generosos", ha defensat Bonvehí, que ha demanat a tots els actors de JxCat definir i acordar uns mínims per avançar cap a la unitat que tots proclamen.

"Definir uns mínims"

"Hauríem d'intentar veure si som capaços de definir uns mínims i, a partir d'aquí, que tots acceptin aquests mínims i fer un gran partit amb molts matisos. Si no es pacten els mínims en què tots se sentin còmodes, aquesta unitat, per molt que parlem d'això, no serà possible", ha advertit.

També ha subratllat que no poden apel·lar a la unitat de tot l'independentisme si no són capaços, com a projecte polític, de definir aquests mínims que reclama, i avisa, en resposta a si cal o no apostar per la unilateralitat, del risc de caure "en debats reduccionistes que no porten enlloc i evidencien manca de unitat".

Sobre si manté que la reordenació de JxCat hauria de ser semblant a la CDC dels primers anys, Bonvehí ha explicat que li agradaria que l'esperit que representava Convergència hi quedi reflectit i que els que els votaven també s'hi sentin còmodes.

Així, li agradaria que membres crítics amb el rumb del PDECat com Marta Pascal i Carles Campuzano seguissin formant part del partit, i per això es reunirà amb tots dos en les pròximes setmanes després de saber que acudiran, juntament amb representants d'altres formacions contràries a la unilateralitat, a una reunió el dissabte 21 de setembre al monestir de Poblet (Conca de Barberà) per debatre sobre el futur de Catalunya.

"Sempre he demanat als associats del PDECat que hem de fer un esforç per mantenir-nos units dins el mateix partit. El PDECat pot representar els diferents matisos que hi ha dins de l'independentisme, però cada un és lliure de prendre les seves decisions", ha destacat.

Puigdemont, Mas i alcaldes

Per a Bonvehí, Puigdemont és el "líder indiscutible" de l'espai de JxCat i ha de decidir quin paper vol jugar, i considera bàsic que també hi sigui l'expresident de la Generalitat Artur Mas.

Sense voler precisar, creu que els alcaldes del PDECat també hauran de tenir presència en aquesta reordenació, i ha cridat a no convertir aquest procés "en una batalla de noms".

stats