JxCat i ERC tornen a topar pel ritme de les negociacions per la investidura

Borràs diu que prefereix un govern "fort" abans que "de pressa" i Aragonès li respon que l'executiu "fort" ja pot ser a l'abril

4 min
El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, fent declaracions amb motiu de Sant Jordi

BarcelonaEl fet que la diada de Sant Jordi d'aquest any hagi pogut tornar als carrers –amb limitacions– no ha estovat les sempre difícils relacions entre ERC i JxCat. En un dia en què els polítics passegen, reparteixen colzes, firmen llibres i es prodiguen amb declaracions, s'ha tornat a visualitzar que els dos socis en funcions estan lluny d'un acord per arrencar la legislatura i superar un període d'interinitat que ja voreja els set mesos. Les discrepàncies aquest divendres s'han centrat en els ritmes de la negociació. Per a JxCat no hi ha pressa per firmar un pacte perquè cal garantir que el pròxim govern sigui "fort". Per a ERC tot plegat és un "excusa", ja que considera que és ben compatible formar un executiu sòlid i fer-ho, a més, sense més dilacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha sigut la primera a disparar assegurant que és més important prioritzar un govern "fort i sòlid" abans que un executiu "de pressa". "Tots els que ara tenen pressa, si passés de manera precipitada i generés alguna turbulència, després demanarien aquesta fortalesa", ha assenyalat en una declaració institucional amb motiu de la diada. Així, la presidenta del Parlament ja ha avisat que encara no preveu obrir una ronda de contactes amb els grups que doni pas a un nou ple d'investidura de manera immediata. Ha afegit que ho farà quan hi hagi "senyals" que pugui tirar endavant i no sigui fallida, i ha apostat per deixar que "madurin" les negociacions.

Pel que fa a ERC, el guió ja feia preveure que aprofitarien els micròfons del dia per reclamar formar govern amb urgència, però les paraules de Borràs han fet que la demanda dels republicans encara pugés una mica més de to. El vicepresident del Govern en funcions i candidat a la investidura, Pere Aragonès (ERC), ha instat Junts a teixir un acord "al més aviat possible", i ha respost a Borràs que és possible fer un executiu "fort" abans que acabi el mes d'abril. També hi ha fet referència la secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, que ha lamentat que JxCat no mostri més celeritat per arribar a un pacte. "Fer un Govern fort i fer-lo ràpid no és incompatible. Arribats a aquest punt el que no valen són les excuses", ha manifestat. I el més taxatiu ha sigut Oriol Junqueras: "La qüestió rellevant" no és si es té "més o menys paciència", sinó que el país necessita Govern, "i ja està". El líder republicà també ha utilitzat la paraula excuses per referir-se als serrells que, segons Junts, queden per polir. "Si hi ha algun serrell o qüestió amb què algú no se sent del tot còmode ara no és moment d'utilitzar això d'excusa", ha dit Junqueras des de la presó de Lledoners en declaracions a TV3.

La presidenta de Parlament, Laura Borràs, durant la declaració institucional amb motiu de la diada de Sant Jordi davant del Parlament.

Així, mentre que de la banda de Junts s'imposa la tesi que un bon acord no es pot fer amb presses, de la banda d'Esquerra s'està convençut que és una estratègia dilatòria per acostar la negociació a la data límit –el 26 de maig– i que tot plegat torni a agafar l'ambient de vertigen d'anteriors ocasions. Aquest dijous al Parlament els dos partits van tancar el primer serrell de l'acord, referent a com es coordinaran per evitar crisis quan es formi el nou Govern, però encara es visualitza lluny el pacte definitiu.

L'oposició critica la paràlisi

I, com era d'esperar, els partits de l'oposició han tornat a aprofitar les discrepàncies entre els dos socis per criticar la paràlisi institucional que s'ha instal·lat a Catalunya. La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ho ha fet demanant a ERC que trenqui les negociacions amb el partit de Carles Puigdemont. Per a ella, un nou executiu ERC-JxCat no serà mai "cohesionat ni sòlid", així que ha demanat als republicans que busquin un pacte alternatiu amb els comuns i el PSC. El líder dels socialistes al Parlament, Salvador Illa, ha reclamat que el nou executiu "toqui de peus a terra" i ha apel·lat a "l'esperit de Sant Jordi, que uneix tots els catalans". Carlos Carrizosa (Cs) també ha exigit que es desencalli el mandat perquè un nou Govern comenci a treballar per "resoldre els problemes", mentre que Alejandro Fernández (PP) ha criticat Borràs per pronunciar-se sobre la formació del nou executiu. "El seu paper és institucional i bé faria d'estalviar-se segons quines opinions polítiques", ha criticat.

La diputades Susana Segovia i Jéssica Albiach (comuns) i Jordi Cuixart i Marcel Mauri (Òmnium).

Cuixart: "Generositat i altura de mires"

També ha comentat l'actualitat política el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha pogut sortir de la presó aquest Sant Jordi amb un permís penitenciari d'un dia i que ho ha aprofitat per participar en un acte organitzat per la seva entitat, informa Mireia Esteve. Cuixart ha demanat "generositat i altura de mires" als dirigents independentistes per formar govern. Un nou Govern que, ara per ara, no es visualitza a tocar, i el Sant Jordi polític ha servit per confirmar-ho.

stats