Borràs inicia la ronda de consultes per celebrar el ple d'investidura entre dijous i divendres

L'oposició en bloc, tret dels cupaires, li trasllada el seu rebuig a la presidència d'Aragonès

3 min
El vicepresident, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

BarcelonaHavia advertit que no mouria peça fins a tenir la "certesa" que el candidat republicà, Pere Aragonès, comptava amb els suports per ser investit, i no ha sigut fins l'endemà que JxCat i ERC fessin públic un preacord de govern que s'ha posat en marxa. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha obert aquest dimarts una nova ronda de contactes amb els partits per proposar un candidat a la presidència de la Generalitat, un mer formalisme abans que la mesa convoqui el ple d'investidura, que està previst que tingui lloc entre dijous i divendres. Les converses han arrencat aquest migdia (13 h) amb una trucada telefònica al líder del PP, Alejandro Fernández, i després –per ordre de menys a més diputats– s'ha reunit presencialment amb Carlos Carrizosa (Cs), Jéssica Albiach (comuns), Dolors Sabater (CUP) i Ignacio Garriga (Vox). Dimecres serà el torn de JxCat, ERC i el PSC.

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, reunida aquest dimarts amb la presidenta de la cambra, Laura Borràs

El resultat de les trobades no és cap sorpresa: l'oposició en bloc, tret dels cupaires, ha expressat o expressarà –en el cas dels socialistes– el seu no a investir el candidat republicà, que amb tota probabilitat es convertirà en president gràcies als 74 vots dels tres grups independentistes a la cambra. Per a En Comú Podem, es tracta d'una "oportunitat perduda" per a un nou executiu progressista, segons ha criticat Albiach, que ha lamentat de nou que Junts hagi acabat tenint les conselleries més rellevants socialment i amb més pressupost. Al flanc constitucionalista, els arguments en contra han anat des del "rebuig" dels ultres de Vox a un president que consideren "titella de Waterloo i Lledoners" fins a l'oposició de Cs –que també ha promès un "control ferri" a l'actuació de Borràs– a una legislatura que ha definit d'embat "antidemocràtic" i "confrontació incívica". Els populars, per la seva banda, creuen que l'acord de Govern "torna a marginar l'economia i la salut per insistir en el bucle separatista”, mentre que els socialistes, tal com ha avançat en roda de premsa el seu cap de files, Salvador Illa, ja preparen la seva oposició "contundent" però "constructiva" a un executiu que ja veuen "fracassat".

Si no hi ha cap sorpresa d'última hora, aquesta segona ronda de consultes –la primera es va obrir el 23 de març– acabarà amb una investidura efectiva. En el primer intent d'Aragonès per convertir-se en president, només ERC i la CUP van votar-hi a favor, i van donar al republicà 42 diputats. JxCat es va abstenir, i el seu portaveu, Albert Batet, va arribar a demanar a Aragonès que no se sotmetés a la segona votació fins que no hi hagués un acord independentista, que no ha arribat –amb una segona votació fallida pel mig– fins 90 dies més tard de les eleccions, a pocs dies de la data marcada en vermell al calendari per a la convocatòria automàtica de nous comicis (26 de maig). Un cop aconseguit el pacte in extremis, al darrere del qual hi ha hagut la mediació de la CUP, els anticapitalistes han traslladat a Borràs la seva voluntat que la legislatura arrenqui "com més aviat millor". Sabater i el secretari tercer de la mesa, Pau Juvillà, han expressat el seu "compromís ferm" per forçar un "canvi de cicle que acabi amb la dinàmica de l'anterior Govern", marcada per la guerra partidista entre socis i la falta d'unitat estratègica en l'independentisme.

Reunió aquest dimarts entre la cap de files de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, i la presidenta de la cambra, Laura Borràs
stats