Política 26/03/2021

Carrizosa avisa que la majoria independentista no avala un "embat antidemocràtic" amb l'Estat

Alejandro Fernández (PP) carrega contra l'independentisme per haver deixat Catalunya "en mans de la CUP"

Jordi Ribalaygue / Mireia Esteve
3 min
El president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, durant el seu discurs al ple d'investidura.

BarcelonaEl líder de Ciudatans, Carlos Carrizosa, ha discutit que el 52% dels vots que l’independentisme va sumar a les eleccions representin la majoria dels catalans. Per al líder taronja, ERC, JxCat i la CUP tenen el suport, com a molt, de “la meitat de la meitat dels catalans”. El càlcul de Carrizosa ha fet aixecar les rialles dels sobiranistes, que s'hi han tornat recordant al dirigent liberal l'enfonsament de Cs el 14-F, quan va perdre 30 escons. “A mi em van votar molt poquets, és veritat”, ha admès Carrizosa, àgil en la ironia, que ha esgrimit que l’independentisme no té prou suports per aspirar a llançar el repte d’un embat que ha titllat d’"antidemocràtic” contra l'Estat i proclamar la independència emparant-se en “el 25% del cens”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El que anomenen la majoria independentista és un sudoku d’antisistemes, hiperventilats, gent que ha vist la llum, trepes i molts llestos que s’han aferrat al poder”, ha dit el president del grup parlamentari de Cs. Alhora, Carrizosa ha retret a Pere Aragonès que hagi mirat de pactar la investidura amb la CUP, cosa que ha vinculat amb el que ha definit com “l’auge de les forces antiliberals i els populistes”. “L’al·lucinant acord que permet que vostè es presenti a la investidura només es pot donar a Catalunya”, ha dit el dirigent taronja, sorprès perquè ERC busqui recolzar-se en els que “rebutgen la democràcia liberal i l’economia de mercat”. Alhora, ha considerat el discurs d'Aragonès com a “salvapàtries i identitari”.

Carrizosa ha afirmat que l'entesa entre els republicans i els anticapitalistes “s’ha cuinat d'esquena al que senten la majoria de catalans” i ha afegit que suposa “debilitar els Mossos per satisfer a qui promou la violència al carrer” i “un menyspreu a molts votants que tenen negocis i han patit la violència dels bàrbars esperonats per la CUP”.

En la rèplica, Aragonès ha reclamat “humilitat” al dirigent de Ciutadans i que no aboni la “crispació” després de l’ensopegada del partit liberal el 14-F. El republicà ha augurat que la formació taronja seguirà perdent escons al Parlament fins a quedar-se amb un de sol.

Carrizosa també ha advertit que Cs denunciarà als jutjats “els abusos” que ha predit que “perpetrarà la mesa” del Parlament. “Facin com el senyor Cuevillas i no els passarà res”, ha recomanat el diputat liberal, en al·lusió al fet que el membre de JxCat a la mesa del Parlament s'hagi abstingut aquest matí quan s'ha debatut sobre la delegació de vot de l'exconseller a l'exili i ara diputat de Junts, Lluís Puig.

El PP carrega contra l'independentisme per deixar Catalunya "en mans de la CUP"

Alejandro Fernández, el líder del PP a Catalunya, també ha carregat contra l'independentisme, sobretot, per la possibilitat que la CUP pugui condicionar el nou govern de la Generalitat. "Sis anys després Catalunya continua a mans de la CUP", ha lamentat Fernández. El líder popular ha criticat de dalt a baix les polítiques que proposen els cupaires i els ha responsabilitzat, per exemple, que hagin augmentat el nombre d'ocupacions il·legals a Catalunya. "Els obliguen a firmar documents, però després se'n surten airosos", ha ironitzat. "No només els empenyen a delinquir i ells se'n van sense cap càstig, sinó que es mengen la seva agenda social", ha etzibat.

Alejandro Fernández ha tornat a negar que l'autodeterminació i l'amnistia siguin viables i constitucionals a l'Estat: "Saben que ni la independència ni l'autodeterminació ni l'amnistia tenen cap recorregut". Malgrat tot, i admetent que amb tres diputats la seva força al Parlament serà limitada, Alejandro Fernández ha avisat que faran una oposició frontal a l'independentisme. "Serem una veu a favor de la Catalunya de tothom, que ressonarà amb la mateixa força que si tinguéssim majoria absoluta. No cedirem ni un mil·límetre", ha avisat.

Precisament, només començar el seu discurs, Alejandro Fernández ha carregat contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per haver criticat l'Estat després d'haver aconseguit una plaça com a professora titular a la Universitat de Barcelona a principis de març. "S'ha de ser molt crac per titllar de feixista un Estat i a l'hora treure't una plaça de funcionari", li ha retret. "Aconseguir una plaça vitalícia de l'Estat opressor, que oprimir, oprimeix de pena, és una jugada mestra", ha afirmat.

stats