Política 13/03/2015

Acord de CDC, ERC, EUiA, MES i entitats sobiranistes pel full de ruta

En una reunió aquesta tarda en el marc de la mesa de partits i entitats per l'estat propi han donat el vistiplau a un text al qual esperen que se sumarà també la CUP i, si arriba el cas, Unió. L'acord es rubricarà a finals de mes

M.colomer
2 min
Junqueras, Forcadell i Mas, el dia del pacte pel 27-S / ARA

BarcelonaFumata blanca per al full de ruta cap a l'estat independent. Segons han explicat a l'ARA fonts coneixedores del pacte, CiU, ERC, EUiA, MES i les entitats sobiranistes ANC, Òmnium i AMI han tancat un principi acord aquest divendres a la tarda en el marc de la taula de partits i entitats per l'estat propi al qual esperen que s'incorporarà també la CUP i, si arriba el cas, Unió, que decidirà com es posiciona de cara al 27-S en una consulta interna el 14 de juny.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat els signants inicials de l'acord en un comunicat, el full de ruta se sustentarà en el fet que les eleccions del 27-S "han de servir de mecanisme legal per conèixer la voluntat del poble català sobre el seu futur polític", i en cas que guanyin les forces sobiranistes i obtinguin la majoria parlamentària, el procés s'estructurarà en quatre punts.

Es tracta d'iniciar la legislatura amb una "declaració solemne" del Parlament que doni "inici al procés" que "ha de dur a la constitució del nou estat o república catalana"; iniciar el "procés constituent"; desplegar els "mecanismes de transició nacional i de les estructures d'estat", per acabar amb la "culminació democràtica del procés per part del poble de Catalunya".

Eixamplar l'acord

Els impulsors de l'acord que posa les bases per al full de ruta s'han marcat com a objectiu que "sigui un punt de partida obert" amb la finalitat que "s'hi puguin integrar altres forces polítiques i socials". La CUP té previst presentar el seu propi full de ruta el dia 21 d'aquest mes de març, mentre que Unió decidirà el seu posicionament davant el 27-S en una consulta interna el 14 de juny, després de les eleccions municipals. Malgrat tot, però, el líder democristià, Josep Antoni Duran i LLeida, ha advertit aquest mateix divendres que no té cap intenció d'adherir-se a cap full de ruta que no sigui el seu propi.

El principi d'acord segellat aquest divendres busca actuar de contrapès de l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió que apunta a la pèrdua de la majoria absoluta de CiU i ERC, malgrat que també dibuixa un Parlament en què, sumant-hi la CUP, les forces independentistes en conjunt consoliden la majoria parlamentària.

stats