Política 28/12/2020

Cinc coordinadors de l'ANC abandonen l'entitat perquè consideren que ha deixat de pressionar els partits

Els dimissionaris creen Catalans per la Independència amb la voluntat de mobilitzar el carrer

Xavi Tedó
2 min
Cinc coordinadors de l'ANC deixen l'entitat perquè consideren que ha deixat de pressionar els partits

BarcelonaCinc coordinadors d'assemblees de base de l'ANC han presentat la dimissió com a representants de l'entitat, segons ha pogut saber l'ARA, perquè consideren que al llarg d'aquests últims anys ha deixat de ser una "eina mobilitzadora i exigent". Es tracta de Maria Mas, de l'Alt Urgell, Montse Martí, de la Segarra, Marga Sales, del Rosselló, Juan Gil, de Sant Antoni, i Òscar Molinos, de Sant Martí. També han dimitit la coordinadora de la sectorial d'audiovisuals, Míriam Tulla, i Manel Abellan, secretari d'aquesta mateixa sectorial, a banda d'una quarantena llarga de socis de ple dret.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els dimissionaris han decidit crear l'associació Catalans per la Independència, que es va presentar ahir a Cardona i que vol promoure accions de lluita no violenta per tot el país per reactivar el carrer. "Des de fa tres anys l'ANC ha canviat la manera de fer, s'hi té menys en compte les bases i, sobretot, s'ha abandonat el carrer i la pressió als partits independentistes", expliquen a l'ARA els seus impulsors. La gota que va fer vessar el got va ser la consulta sobre com calia protestar per la inhabilitació del president Quim Torra.

"La defensa de les nostres institucions no es pregunta", afirmen els dimissionaris, que recorden que "no hi va haver cap consulta el 20 de setembre del 2017 i es va sortir sense convocar perquè ningú dubtava, com quan no es va investir Puigdemont". "La pandèmia condiciona molt, però no podem deixar de reivindicar ni lluitar pel nostre objectiu que no és altre que la independència".

Les dimissions se sumen a les que ja es van produir el 3 de novembre quan sis secretaris nacionals van abandonar el càrrec per discrepàncies amb l'estratègia de l'ANC per a les eleccions, tot i que la sortida ara d'aquests coordinadors no té cap vinculació amb aquella. Jordi Roset, Lluís Maynau, Pep Fort, Àlex Roca, Esther Sancho, Lluís Torrent, els sis secretaris que van plegar d'un òrgan integrat per 73 membres, són els que van signar una proposta que demanava el vot per a les formacions que optaven per la via unilateral explícitament i que no va prosperar en l'últim ple del 25 d'octubre. La proposta defensava "oferir el suport extensiu de l'Assemblea a qualsevol llista en termes de mobilització i comunicació" si acceptava activar la DUI.

Aquests sis secretaris nacionals i un altre execretari, Joaquim Vallès, han impulsat la plataforma Donec Perficiam amb l’objectiu de pressionar les diverses candidatures independentistes a les pròximes eleccions al Parlament perquè es presentin juntes als comicis. Després de la polèmica per la presència del vicepresident del Parlament, Josep Costa, en la primera trobada en què també hi havia el xenòfob Front Nacional de Catalunya (FNC), molts dels partits ja no van assistir a la segona reunió i només dos, Força Catalunya i el Bloc Sobiranista Català, van decidir finalment presentar-se en coalició.

stats