Política 31/08/2021

Ciutadans tornarà a celebrar la Diada tres anys després

La formació organitza un acte per exigir que la festivitat "deixi de ser del nacionalisme"

ARA
2 min
L'acte de Ciutadans a la Plaça del Rei per la Diada del 2018

BarcelonaCiutadans tornarà a celebrar la Diada després de tres anys. Ho ha anunciat des del Parlament el líder del partit, Carlos Carrizosa, i també ha advertit que ho farà per reivindicar que la festivitat "deixi de ser del nacionalisme" i demanar "una Diada de veritat, que seria el 23 d'abril". L'última vegada que la formació taronja va concentrar-se un Onze de Setembre va ser el 2018, amb un acte a la plaça del Rei de Barcelona, amb la presència del llavors líder del partit, Albert Rivera, i la cap de l'oposició a Catalunya, Inés Arrimadas. "La Diada hauria de ser la festa autonòmica de tots els catalans, però els nacionalistes l'han segrestat i l'han convertit en una jornada d'exclusió, odi i atac a Espanya", va denunciar llavors Rivera, avui gairebé del tot desvinculat de Cs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que encara s'està treballant en el format de l'acte del dia 11, fonts del partit apunten que hi haurà intervencions dels dirigents del partit i s'assemblarà més a la celebració del 2018 que a les dels dos anys anteriors: el 2020 van difondre un vídeo institucional de Carlos Carrizosa a l'hemicicle i el 2019 van convocar una atenció a mitjans amb l'excandidata –avui al PP– Lorena Roldán davant una gran lona a l'encreuament entre l'avinguda Diagonal i la Via Augusta amb el lema: "Cataluña somos todos. Avui i sempre".

Fonts del partit taronja expliquen que la pandèmia va impossibilitar fer un acte el 2020. El 2019, en canvi, es va optar per no portar-lo a terme en l'ambient de "precampanya" de les eleccions generals. No obstant, en el passat Cs sí que havia participat en la Diada amb actes paral·lels. Per exemple, els que celebraven poc després de la fundació del partit davant del monument al president Josep Tarradellas. El 2016 van organitzar una paella multitudinària a Premià de Mar, i el 2017 la formació va fer un acte al moll de la Marina on també va assistir Rivera. En les seves aparicions el dia 11 de setembre, els dirigents del partit sempre van emfatitzar la crítica cap al Govern i exigien que la Diada de Catalunya hauria de ser el dia de Sant Jordi.

On continuaran sense participar enguany (no ho han fet mai) serà en els actes institucionals com l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova. La seva presència sempre ha sigut crítica amb la festivitat. En canvi, la formació acostuma a assistir a les manifestacions del Dia de la Hispanitat, el 12 d'octubre, encara que l'any passat va evitar-ho a causa de la pandèmia: tampoc hi van ser el PP ni Societat Civil Catalana. Justament, l'extrema dreta va apoderar-se de les concentracions del 12 d'octubre l'any passat, i es va convertir en protagonista de la jornada.

stats