QUADERN VALENCIÀ
Política 19/04/2019

El vot en clau valenciana es manté tot i l’efecte generals

L’aposta de Ximo Puig d’aprofitar el vent a favor de les eleccions al Congrés de Diputats no obtindria tot el rèdit esperat

Daniel Martín
2 min
El líder dels socialistes valencians, Ximo Puig, nega cap tipus de tensió amb Podem o els seus socis de govern de Compromís. / PSPV

ValènciaEl 47,5% dels ciutadans valencians afirmen que en les eleccions a la presidència de la Generalitat del 28 d’abril votaran fixant-se només en la realitat valenciana, mentre que un 33,8% expliquen que, tot i que es tracta d’uns comicis autonòmics, la seva tria dependrà únicament del debat estatal. Finalment, un 15,1% diuen que valoraran les dues realitats per igual.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquests percentatges assenyalen un cert canvi respecte als resultats d’ara fa quatre anys, quan el 44,5% (3 punts menys) dels enquestats pel CIS explicaven que el seu vot dependria només de la gestió de l’actual Consell i de les propostes dels partits de l’oposició, mentre que, llavors, un 30,5% (3,3 punts menys) afirmaven que votarien en funció del context estatal. Per contra, i aquesta és la principal diferència amb les dades actuals, un 21,9% (6,8 punts més) van contestar que tindrien en compte les dues realitats per igual.

Tot i que les variacions són limitades, el punt significatiu és que el percentatge de vot en clau valenciana es mantingui en un context advers, perquè ara fa quatre anys les eleccions a les Corts van coincidir amb els comicis municipals, molt més proclius al debat autonòmic, i ara ho fan amb els estatals. També es confirma la segmentació de la societat en dos blocs, després que hagin disminuït en 6,8 punts els ciutadans que tenen en compte per igual la realitat valenciana i l’espanyola. A més, en cas de confirmar-se aquestes dades, l’aposta de Ximo Puig d’aprofitar el vent a favor de les eleccions al Congrés de Diputats no obtindria tot el rèdit esperat. Un intent d’esgarrapar vots que, segons analitzava el politòleg Pablo Simón en una entrevista al diari El Mundo, pretén “conjurar el risc de sorpasso de Compromís” i aprofitar que “el debat estatal farà que tot estigui polaritzat entre Vox i el PSOE”.

stats