Tribunals
Política 06/05/2021

De los Cobos demana a l'Audiència Nacional la seva restitució immediata

L'excap de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid vol que s'executi la sentència contrària al seu cessament

2 min
El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos ahir.

MadridLa lluita als tribunals entre el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i Diego Pérez de los Cobos acumula capítols i aquest dijous el coronel de la Guàrdia Civil ha demanat a l'Audiència Nacional la seva restitució immediata com a cap de la comandància de Madrid. Tal com ha avançat Eldiario.es i ha confirmat l'ARA, ha presentat un escrit en el qual sol·licita que s'executi provisionalment la sentència que va dictar el tribunal el 31 de març i que declarava nul el cessament. El ministeri, però, va presentar un recurs d'apel·lació a través de l'Advocacia de l'Estat i la decisió encara no és definitiva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts del ministeri de l'Interior assenyalen que també s'oposaran a la restitució provisional, tenint en compte que el litigi judicial segueix obert. També reiteren que el cessament va ser "legal, motivat i ajustat a dret". En la sentència que anul·la el cessament, l'Audiència Nacional destaca que el motiu pel qual es va destituir De los Cobos "no és real". "No informar del desenvolupament de les investigacions i actuacions de la Guàrdia Civil, en el marc operatiu i de policia judicial, amb finalitat de coneixement", va ser l'argument que la secretaria d'estat de Seguretat va donar per prendre la decisió, però els testimonis que van comparèixer durant el procediment van negar-ho.

De los Cobos ja subratllava en el seu recurs que va deixar de reportar informació relativa a la investigació judicial sobre la manifestació del Dia de la Dona del 8 de març del 2020 –que tenia l'exdelegat del govern espanyol a Madrid José Manuel Franco com a principal investigat– quan la magistrada va ordenar el caràcter reservat de les diligències. En canvi, en el seu recurs d'apel·lació, Interior posa de manifest un "canvi unilateral de comportament". "Per algun motiu", De los Cobos va deixar de traslladar informació, a diferència del que havia fet anteriorment fins a quatre vegades. Segons Interior, quan la jutge ja havia imposat el silenci.

Marlaska, a la diana

Aquest conflicte s'arrossega des del maig de l'any passat, quan es va produir la destitució. Des d'aleshores, Grande-Marlaska s'ha situat a la diana de les crítiques de les formacions de dretes, que han aprofitat qualsevol ocasió per demanar la dimissió o el cessament del ministre. Un dels moments més tensos va arribar quan De los Cobos va comparèixer a la comissió parlamentària del cas Kitchen, en què el PP es va encarregar de recordar que al coronel se li havia negat des d'Interior l'ascens a general.

stats