Tribunals
Política 31/03/2021

L'Audiència Nacional anul·la el cessament de De los Cobos com a cap de la comandància de la Guàrdia Civil a Madrid

El jutge acusa Marlaska "d'atemptar contra la legalitat" per la destitució del coronel per no haver informat de les investigacions sobre el 8-M

3 min
Fernado Grande Marlaska i Diego Pérez de los Cobos

MadridCop a Fernando Grande-Marlaska. L'Audiència Nacional ha donat la raó a Diego Pérez de los Cobos i n'ha anul·lat el cessament ordenat pel ministre de l'Interior l'any passat arran de la polèmica per la causa judicial contra l'exdelegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per haver autoritzat la manifestació feminista del 8-M a les portes del confinament. El coronel de la Guàrdia Civil va ser destituït com a cap de la comandància de Madrid i ara ha guanyat la partida a Marlaska, tot i que encara no pot cantar victòria perquè el ministeri hi pot presentar un recurs d'apel·lació. Ho farà a través de l'Advocacia de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre, abans jutge tot i que ara es dediqui a la política, rep una bufetada de l'Audiència Nacional, allà on es va passar tants anys exercint de titular d'un jutjat central d'instrucció. El jutge Celestino Delgado, del jutjat número 8 contenciós administratiu, estima el recurs de De los Cobos. "És indiscutible que, malgrat el deure legal de reserva i l'ordre expressa de la magistrada a la Unitat Orgànica de Policia Judicial, es va cessar el recurrent per no haver informat del desenvolupament d'investigacions i actuacions de la Guàrdia Civil, en el marc operatiu i de policia judicial, amb finalitats de coneixement", indica la sentència, citant els arguments que es van esgrimir en la destitució. Així, el magistrat dona per bona la tesi que Marlaska, d'alguna manera, va voler interferir en el procediment judicial demanant informació al màxim responsable orgànic de la investigació, que els agents de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid realitzaven sota ordres judicials.

"No constant quina informació es considerava que hauria d'haver comunicat el recurrent en la seva condició de cap de la comandància de la Guàrdia Civil, no podem concloure més que el motiu de la decisió discrecional de cessament era il·legal, perquè va ser motivat per complir amb el que la llei i l'exprés mandat judicial ordenava tant a la unitat de policia judicial com als seus superiors: no informar del desenvolupament de les investigacions i actuacions en curs; la qual cosa, entre altres, podria haver constituït un il·lícit penal", assegura el jutge, que es mostra contundent contra Marlaska: "L'actuació discrecional no pot ser un mitjà per atemptar contra la legalitat o menystenir la legalitat a la qual tots estem subjectes. És per això que l'exercici de les potestats discrecionals estan subjectes al control jurisdiccional en els termes exposats".

Una "reestructuració d'equips"

Inicialment, el ministre va adduir a una "pèrdua de confiança" i una "reestructuració dels equips" a l'hora de justificar la destitució, però la teoria es va anar desmuntant amb el pas dels dies. Diversos alts càrrecs van dimitir arran de la destitució i el detonant va ser la publicació el 24 de maig a El Confidencial de la nota de la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, al secretari d'estat de Seguretat, Rafael Pérez, en què apareix la frase esmentada anteriorment. La destitució responia a una "pèrdua de confiança per no haver informat del desenvolupament de les investigacions", cosa que revela que de manera informal és habitual que es faci, encara que formalment es tracti d'una tasca de la Guàrdia Civil com a policia judicial. La petició d'informació d'Interior a De los Cobos es referia sobretot als informes que alimentaven la causa judicial del 8-M, en què hi havia interpretacions esbiaixades amb caràcter incriminatori.

A les portes de l'estiu passat, aquest es va convertir en el principal maldecap del govern espanyol. Després que s'evidenciés que Marlaska havia mentit, la dreta en va demanar en bloc la dimissió però el president, Pedro Sánchez, va fer pinya amb el seu ministre de l'Interior. També associacions de l'institut armat es van fer sentir. De los Cobos va recórrer el cessament i, en paral·lel, la instrucció judicial va avançar amb la declaració de l'investigat i testimonis fins que la magistrada, Carmen Rodríguez Medel, la va arxivar.

PP: "Després d'aquesta sentència, ha de dimitir"

La sentència ara de l'Audiència Nacional torna a carregar d'arguments la dreta espanyola. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha demanat una altra vegada la dimissió de Marlaska. Fa una setmana, quan De los Cobos va comparèixer a la comissió Kitchen, la portaveu del PP va assegurar que el seu partit aprofitaria qualsevol ocasió per defensar que el ministre de l'Interior no podia continuar al càrrec. La resolució judicial arriba, a més, uns dies després que s'hagi negat la categoria de general a De los Cobos, segons va publicar El Mundo.

stats