Els comuns allarguen la mà a un "diàleg sincer" per a uns pressupostos que posin fi a les retallades

El líder d'Units per Avançar ha titllat "d'electoralista" l'anunci pressupostari d'Aragonès

En l'inici del nou curs polític, tots els ulls estan posats en les negociacions pels pressupostos del 2020. Després que aquest mateix dimecres RAC1 i Catalunya Ràdio hagin avançat que l'esborrany dels comptes que prepara el Govern inclourà un increment de la despesa de 2.500 milions d'euros (en relació amb el projecte aprovat el 2017, els últims pressupostos aprovats pel Parlament), els comuns allarguen la mà a reprendre les negociacions. 

Així doncs, Catalunya En Comú-Podem estaria disposada a oferir un "diàleg sincer" als dos partits de govern, Junts per Catalunya i Esquerra, per aprovar els comptes de la Generalitat de cara a l'any que ve. Ara bé, els pressupostos han de posar fi a les retallades i descarten "oferir un xec en blanc" als dos socis de govern. Si més no, així s'ha expressat el diputat dels comuns, David Cid, després que s'hagi fet públic l'esborrany dels pressupostos. 

El Govern preveu incrementar 2.500 milions euros la despesa en l'esborrany de pressupostos pel 2020

En aquest sentit, el portaveu de la comissió d'economia de la formació ha lamentat que la proposta filtrada sigui un "anunci d'estiu" i ha insistit que des d'ECP estan a "l'expectativa" de conèixer els detalls reals de la proposta durant la reunió que la setmana vinent ha convocat el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès. 

Tot i que prudents, els comuns han allargat la mà a un diàleg del qual fa tan sols uns mesos van esborrar-se. "És important que l'augment d'inversió no es compari amb els pressupostos del 2017, sinó amb la despesa executada realment el 2019", ha advertit Cid, que també ha reiterat que la seva formació no participarà en el que han titllat de "campanya electoral" d'Aragonès. 

Els comuns trenquen la negociació amb el Govern pels pressupostos

Tàctica electoralista

Al seu torn, el líder d'Units per Avançar i diputat al Parlament, Ramon Espadaler, ha coincidit amb els postulats dels comuns i ha titllat "d'electoralista" la filtració del Govern als mitjans de comunicació. "És campanya electoral pura i dura", ha reblat el diputat, que ha assegurat que des de la seva formació –que comparteix grup parlamentari amb els socialistes de Miquel Iceta– estan "expectants per veure el projecte de llei". 

"Anar per les ràdios o ensenyar 'powerpoints' des del Govern dient que lligarem els gossos amb llonganisses és campanya electoral", ha recriminat Espadaler, que ha qualificat de "poc seriosa" la forma d'anunciar el projecte de pressupostos per a l'any 2020. 

Rebuig rotund de l'oposició

Si bé ahir la portaveu de Ciutadans al Parlament de Catalunya obria la porta a concretar una reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, si aquest s'avenia a retirar la pancarta de suport als presos polítics de la façana de la Generalitat, aquest dimecres Lorena Roldán ha negat en rotund el suport de la seva formació als pressupostos de la Generalitat.

"Volem uns pressupostos que donin resposta a les necessitats socials dels catalans", ha argumentat la líder de Cs al Parlament, que ha argumentat que el projecte de comptes per al 2020 que s'ha filtrat a la premsa des del Govern està "dedicat al Procés i a la independència". 

Ciutadans es reunirà amb Torra "si treu" la pancarta dels presos polítics de la Generalitat

Més continguts de