Asens no veu el Hard Rock una línia vermella per pactar amb el PSC

Sí que ho va ser en la negociació de pressupostos amb ERC

3 min
El dirigent dels comuns Jaume Asens en un acte recent.

BarcelonaEl Hard Rock va ser la línia vermella dels comuns en la negociació de pressupostos, però podria no ser-ho en les converses entre els de Jéssica Albiach i el PSC per investir Salvador Illa. El seu candidat a les europees, Jaume Asens, ha obert la porta a suavitzar el veto al macroprojecte que els va dur a tombar els pressupostos de la Generalitat i, de retruc, a precipitar les eleccions del 12 de maig. Els comuns van passar de vuit a sis diputats, però continuen tenint la clau per formar un Govern d'esquerres. I és una carta que estan disposats a jugar, bé per entrar en un hipotètic Govern presidit per Salvador Illa, bé per condicionar-lo des de fora: "Crec que no es pot anar a les negociacions amb línies vermelles. És una mala pràctica. Hi vas amb exigències i el teu programa, però els programes no es poden convertir en taules de Moisès inamovibles", ha dit Asens aquest dimecres en una entrevista a SER Catalunya.

Un gir respecte a la campanya

Els comuns aplanen així el camí a un pacte amb el PSC en la setmana en què han d'arrencar les negociacions per la mesa del Parlament i la investidura. Asens ha admès que això suposa apartar-se del programa amb què es van presentar a les eleccions, però ha argumentat que els socialistes han hagut de moure's per arribar a pactes en el passat -per exemple, amb l'amnistia- i també ho hauran de fer ara. "Nosaltres serem capaços de flexibilitzar les nostres posicions, però també el PSC", ha dit.

Els comuns van fer de la seva oposició als macroprojectes una de les seves principals banderes de cara a l'electorat i, de fet, van carregar durament contra Salvador Illa per la seva defensa del Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport de Barcelona i la B-40 al Vallès. "Sembla més el líder d'una cimentera dels anys 80 que el d'un partit socialdemòcrata", va arribar a dir Albiach en campanya. La mateixa candidata va insistir en diversos actes que un Govern que impulsés el Hard Rock no seria "progressista" i, per tant, no tindria els seus vots. Així ho va reiterar en una entrevista a l'ARA en què va ressaltar que autoritzar un macroprojecte com aquest dispararia les ludopaties, la inseguretat i la precarietat. "Va en contra de qualsevol lluita contra l'emergència climàtica. Vull un Govern progressista, no ser-hi per ser-hi", va dir. ¿Un executiu que impulsés el Hard Rock no tindria el vot dels comuns perquè no seria progressista? "Exactament", va respondre.

Jéssica Albiach, sobre el Hard Rock: "No tindrà els vots dels Comuns un govern que inclogui el Hard Rock"

Les crítiques després de les paraules d'Asens no s'han fet esperar. La consellera d'Economia, Natàlia Mas, els ha retret el canvi de postura respecte de la negociació de pressupostos: "Un exemple del cinisme que allunya la gent de la política", ha lamentat.

També l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, ha criticat que aixequin el veto al Hard Rock després d'obtenir el "pitjor resultat electoral" de la història de l'espai a Catalunya —i trencar la coalició amb Podem— per demanar "cadira al govern d'Illa". Els comuns encara no han aclarit si aspiren a entrar o no dins un hipotètic Govern dels socialistes, que a l'espera de començar les reunions de negociació s'inclinen per un executiu en solitari.

Arran de les crítiques, i en un missatge a X, Asens ha matisat les seves declaracions i ha assegurat que el que defensa és afrontar la negociació amb una "actitud flexible, però sense renúncies". "El PSC va acceptar una amnistia que no volia. Ara cal que accepti que el Hard Rock no té cabuda a la Catalunya d'avui. Deixem als negociadors treballar", ha afegit.

Punt d'acord?

De cara a la negociació, els comuns podrien trobar-se amb uns aliats inesperats per fer pinça en contra del Hard Rock: Esquerra. El Govern de Pere Aragonès va cedir davant el PSC a impulsar el projecte en el pacte dels pressupostos del 2023, la qual cosa va obligar els republicans a no posar bastons a les rodes a la seva tramitació des del Govern. Però en campanya es van comprometre a batallar per un país "lliure de casinos" i van fer seva la proposta dels comuns de revertir la rebaixa fiscal al joc que entrarà en vigor el dia que el Hard Rock obri les portes, la qual cosa dificultaria la viabilitat econòmica del projecte. Aquest podria acabar sent un punt de trobada entre els tres partits, atès que en campanya el PSC també va obrir-se a estudiar reformes fiscals respecte del joc. El que Illa ha rebutjat de totes totes és frenar la tramitació administrativa d'un projecte que, segons reivindica, té el suport del territori i no pot ser aturat arbitràriament per la Generalitat.

stats