Política 29/08/2019

La Crida aposta per la "mobilització permanent" com a resposta a la sentència de l'1-O

Morral i també el PDECat descarten eleccions després del veredicte judicial

Núria Orriols
2 min
La Crida aposta per la "mobilització permanent" com a resposta a la sentència de l'1-O

BarcelonaLa Crida Nacional per la República, impulsada per l'expresident Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, aposta per la "mobilització permanent" com a resposta a la sentència de l'1 d'Octubre. El secretari general de l'organització, Toni Morral, així ho ha traslladat al president, Quim Torra, en el marc de la trobada que han tingut aquest dijous al Palau de la Generalitat. En la sortida de la reunió, Morral, en declaracions als mitjans de comunicació, ha afirmat que "la resposta [al Suprem], en cas que no hi hagi absolució, ha de ser ciutadana, degudament organitzada i unitària". "La sentència, si és condemnatòria, ha d'apel·lar a tots els demòcrates", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, no ha concretat en què s'ha de traduir aquesta mobilització permanent. Morral ha assegurat que això s'ha de definir en el marc de les converses amb la resta d'entitats. També ha expressat la necessitat que, a banda de la mobilització, l'independentisme també ha de trobar una reacció "política" a la sentència, per la qual cosa s'ha posat a disposició del cap de l'executiu. En tot cas, ha afirmat que aquesta resposta no poden ser unes eleccions catalanes anticipades, que desvincula del veredicte judicial.

La reunió prevista per a aquest dijous es troba en el marc de la ronda de contactes que fa Torra amb partits i entitats sobiranistes, a més dels agents socials. Estava prevista a finals de juliol, però per motius d'agenda es va ajornar.

A diferència de les declaracions que ha fet aquest estiu, en què va demanar la dissolució del PDECat, Morral ha optat aquest dijous per no pronunciar-se sobre el debat de l'espai de JxCat. "No volem fer ingerències", ha dit, i ha remarcat que la Crida està "al cas" de com acabi.

El PDECat també descarta eleccions

D'altra banda, el líder del PDECat, David Bonvehí, en el marc de la roda de premsa després de l'executiva del partit, també ha descartat eleccions anticipades com a resposta a la sentència de l'1-O. "Dins el nostre espai de JxCat hem acordat que qualsevol reacció a la sentència no hauria de passar per convocar eleccions", ha dit Bonvehí. "No és la solució", s'ha reafirmat. En aquest sentit, també esperen poder-se reunir amb el president Torra en la ronda de contactes per traslladar-li la seva visió.

Després de la discussió entre "confrontació" i "diàleg" a les files independentistes, Bonvehí ha demanat no perdre's en "debats simplistes". "No es pot reduir la independència a això. Tampoc al debat sobre la unilateralitat", ha opinat. Bonvehí ha apostat per la "confrontació" per "aconseguir" l'estat independent, però també pel "diàleg intern" a Catalunya i extern.

stats