DEBAT SOCIALISTA
Política 12/12/2012

Els crítics del PSC clamen per desvincular-se del PSOE

Marc Colomer
2 min
Àngel Ros i Antoni Castells, amb Marina Geli al fons, estan entre els impulsors  del manifest crític amb la direcció del PSC.

BARCELONAEls sectors crítics del PSC no estan disposats a respondre a la desfeta electoral del 25-N amb les mateixes receptes que l'han provocat. Els impulsors del manifest preelectoral Una esquerra catalana, forta i majoritària, per una Catalunya constituent vanreaparèixer ahir en escena per reclamar en un nou document una "reconstrucció" del partit, que, relegat a la tercera posició al Parlament, "ha perdut la condició d'alternativa de govern". Pels impulsors del document -entre els quals hi ha Àngel Ros, Maria Badia, Antoni Castells i Marina Geli- el PSC ha de recuperar el projecte polític que "Joan Raventós va albirar i fundar i Pasqual Maragall va dur al capdamunt", i que va assolir el sostre d'1.183.299 vots el 1999, més del doble dels 523.333 del 25-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La refundació que defensen passa, a criteri seu, per un projecte "d'obediència estrictament catalana, al servei únicament del poble de Catalunya", és a dir, que es desvinculi del PSOE per tornar a esdevenir "una veritable alternativa de govern, per una Catalunya lliure i justa, solidària, oberta i capdavantera". El nou manifest interpreta que el 25-N, més enllà de "desautoritzar" l'operació de CiU, va confirmar una majoria "amplíssima" a favor del dret a decidir. I és en aquest sentit que no conceben la possibilitat que el PSC, "malgrat les pressions", es desmarqui de la "majoria parlamentària favorable al dret del poble de Catalunya a decidir", i confien que s'alinearà amb aquest front "fins a les darreres conseqüències".

Segons van explicar ahir a l'ARA fonts del nucli impulsor del document, "no es tracta de crear un nou partit polític", ja que "abans toca fer altres coses", com intentar canviar el partit des de dins. Un cop de força intern dels crítics, com va avançar diumenge l'ARA, que es visualitzarà en el consell nacional de diumenge que ve, al qual Pere Navarro arriba amb l'autoritat tocada. Si dilluns Navarro defensava que Artur Mas no està legitimat per encapçalar el nou Govern, ahir l'alcalde de Lleida i diputat electe, Àngel Ros, no va dubtar a contradir-lo: "És la persona amb més legitimitat".

Lucena, portaveu

D'altra banda, ahir Pere Navarro va designar el seu número dos, Maurici Lucena, com a portaveu al Parlament. El líder del PSC prioritza així en aquest càrrec un perfil tècnic i sense experiència en el joc parlamentari.

stats