Política 15/07/2014

L'oposició critica el moment i les formes de la dimissió d'Oriol Pujol

ICV-EUiA, PP, Ciutadans i la CUP recorden que ja portava 16 mesos imputat i es pregunten què hi ha ara de diferent, mentre que PSC i ERC "respecten" la seva decisió

Josep Gudiol
2 min

BarcelonaHan passat 16 mesos des de la imputació d'Oriol Pujol i no ha estat fins ara que ha renunciat definitivament a tots els seus càrrecs orgànics i institucionals. És per això que partits de l'oposició com ICV-EUiA, PP, Ciutadans i la CUP han subratllat la incògnita de per què ha decidit plegar justament ara. En canvi, el PSC i ERC han assegurat que "respecten" una decisió que emmarquen en l'àmbit personal i, en els cas dels republicans, consideren "adequada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu d'IV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha assegurat que la decisió de Pujol "no és generosa" –en referència a la reflexió que s'ha fet des de CiU– però sí de coherència" amb la "gravetat" que suposen els fets pels quals està imputat. Ha afegit, però, que ha arribat tard i s'ha preguntat què ha variat des de març de 2013 fins ara.

El portaveu del PP de Catalunya al Parlament, Enric Millo, per la seva banda, ha assegurat que no és bo que el partit del Govern estigui immers en la "pitjor crisi judicial i política de la història de Catalunya". Ha dit que respecta la decisió d'Oriol Pujol però que li ha "sorprès" una decisió que s'ha pres de forma "precipitada, amb nocturnitat", i que coincideix amb el "carreró sense sortida" de la consulta del 9-N.

La diputada de C's Carina Mejías també ha carregat contra CDC per presentar la renúncia de Pujol com un "gest de generositat". Segons ella, això suposa un "insult a la ciutadania i a la democràcia", ja que s'està parlant d'un diputat que ha estat cobrant 16 mesos per una activitat parlamentària que, segons la diputada, no ha exercit. Ha afegit que no entén per què Pujol ha decidit fer ara el pas, i s'ha preguntat si no és per "dilatar" encara més el procés. A més, no s'ha estat d'assegurar que CiU està "podrida" per la corrupció.

Contundent ha estat també el diputat de la CUP Quim Arrufat, que ha criticat que la dimissió de Pujol s'hagi produït amb 16 mesos de retard, i ha defensat que es produeix seguint motius "tacticistes", més que per "honestedat i lleialtat" al procés i a la ciutadania.

Respecte per una "decisió personal"

Jordi Turull, portaveu del grup parlamentari de CiU, ha reiterat "l'honorabilitat" d'Oriol Pujol per anteposar "els interessos del país i del procés per sobre dels personals" i ha volgut expressar l'"estima" que des del partit es té per la seva persona. El seu homòleg del PSC, Maurici Lucena, ha mostrat "el màxim respecte" per la decisió de l’expresident del grup parlamentari de deixar l’escó i d’abandonar el lloc dintre de la federació. Només ha demanat que la justícia actuï amb celeritat. Sobre la situació d'altres diputats imputats (un de CiU i tres del PSC), ha demanat que es respecti la presumpció d'innocència i ha assegurat que s'ha d'avaluar cas per cas.

En termes similars s'ha pronunciat Pere Aragonès, representant d'ERC, sobre el cas de l'exsecretari general de CDC. Ha valorat que "no hagi estat un cessament sinó una dimissió" per "iniciativa pròpia". Ha demanat que es respecti la investigació judicial en curs, així com la presumpció d’innocència. "Honestedat i política han d’anar juntes", ha sentenciat. I, en aquest sentit, ha qualificat d'"adequada" la decisió de Pujol.

stats