Política 29/06/2017

La CUP "farà rebentar" la legislatura si l'1-O no hi ha referèndum per "desercions" en les files del Govern

Arrufat remarca que l'escenari més probable és que s'acabi votant però manté dubtes pel que fa a les garanties

Ara
3 min
Quim Arrufat en roda de premsa aquest dimarts/ACN

BarcelonaSi l'1 d'octubre els catalans no voten en referèndum per qüestions imputables al Govern, la CUP retirarà el suport a l'executiu per haver fracassat i intentarà tancar la legislatura. El portaveu del secretariat nacional, Quim Arrufat, ha reconegut que no tenen capacitat per sí mateixos de forçar la convocatòria d'eleccions, però ha avisat a l'executiu que hi ha mecanismes per fer-ho. "Nosaltres donarem per acabada la legislatura i intentarem fer-la rebentar", ha subratllat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arrufat ha destacat que, en aquest supòsit, demanaran la convocatòria immediata d'eleccions. De fet, el primer que lamentarien seria haver aprovat uns pressupostos en els que no creuen. El dirigent anticapitalista ha destacat que, precisament els dubtes al voltant del suport de la CUP als pressupostos al febrer van fer que ERC i el PDECat assumissin que hi hauria eleccions anticipades i renunciessin a preparar el referèndum. Segons Arrufat, no ha sigut fins a l'últim mes i mig que el Govern "s'ha posat les piles".

Els cupaires també s'han queixat de forma reiterada els últimes dies que l'executiu els hagi "bandejat" de la presa de decisions. "Si ens menystenen però organitzen un referèndum amb totes les garanties democràtiques preveient l'estratègia repressiva de l'Estat no passarà res. No tenim afany de protagonisme", ha indicat. Tot i això, els cupaires tenen dubtes del compromís d'alguns consellers i alts càrrecs i temen que algú pugui voler estalviar-se conseqüències per haver desobeït les lleis de l'estat espanyol. Malgrat la desconfiança respecte a alguns dels representants de l'executiu, Arrufat ha garantit que no tenen "cap dubte" del compromís amb el referèndum del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Desobediència i intervenció de l'autonomia

En canvi, si els catalans no poden votar l'1-O com a conseqüència de les mesures coercitives de l'Estat, els cupaires es mantindran al costat del Govern per impulsar mobilitzacions "continuades" i la denúncia de la situació davant els organismes internacionals. Per imputar la responsabilitat del fracàs de l'1-O al govern espanyol caldria, segons Arrufat, que l'Estat fes "una gran barbaritat" com la intervenció de l'autonomia. La "desobediència", amb la qual els cupaires veuen compromesos els principals responsables del Govern, seria el camí per resoldre aquesta situació.

En tot cas, la CUP creu que l'escenari més probable és que s'acabi votant i manté la confiança en el Govern. "Treballem perquè no hi hagi desercions en files pròpies i la planificació del Govern és que no n'hi hagi i l'1 d'octubre es pugui votar", ha explicat.

Concurs per comprar les urnes

"Com a mínim hi ha hagut dos errors comunicatius en les últimes setmanes", ha lamentat el portaveu cupaire. Un, l'anunci de Puigdemont que els agents electorals serien "voluntaris", fet que incita a pensar que "podien ser socis de l'ANC i no funcionaris". Arrufat ha recordat que seran "funcionaris i treballadors públics voluntaris" els que, com en totes les eleccions, faran aquest paper.

El segon error el veu en la manera de comunicar que el concurs de les empreses que havien de subministrar les urnes l'1-O havia quedat desert. No tant pel fet que hagi quedat desert sinó per la manca d'explicacions de la portaveu de l'executiu, Neus Munté, a preguntes dels periodistes.

Tal com va indicar dimarts la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, Arrufat ha insistit que els cupaires es van sentir "perplexos" amb les explicacions de Munté. Ara bé, ha reconegut que havien sigut informats prèviament del fracàs del concurs de les urnes, una versió contradictòria amb la que va esgrimir Boya a la sala de premsa del Parlament, quan va assegurar que no se'ls havia informat de res. Arrufat també ha explicat que el Govern respon habitualment a totes les preguntes que els fa la CUP i confia que en l'acte del 4 de juliol la ciutadania sabrà quins són els preparatius del referèndum.

stats