Política 06/10/2017

La CUP insisteix que el dia 10 el Parlament ha de declarar la independència i aplicar immediatament la transitorietat

Els cupaires defensen la campanya ciutadana que insta a retirar dipòsits del Sabadell i CaixaBank

Aleix Moldes
2 min
Reunió de membres del Govern, JxSí i la CUP sobre l'ATLL

BarcelonaDimarts, 10 d'octubre, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareixerà al Parlament per explicar quines són les conseqüències del referèndum de l'1 d'octubre. Conseqüències que la CUP està convençuda que han de passar per la declaració d'independència de Catalunya i l'entrada en vigor immediata de la llei de transitorietat jurídica. Així ho explicita la llei del referèndum i aquest és l'escenari del que no es volen moure els cupaires. "Ningú ha posat sobre la taula cap escenari de dilació, d'ajornament, d'ambigüitat o de confusió sobre l'entrada en vigor de la independència", ha assenyalat el diputat Carles Riera quan se li ha preguntat per la possibilitat d'ajornar els efectes de la llei de transitorietat jurídica, ja aprovada pel Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El ple del dia 10 és una oportunitat històrica i un moment clau per exercir l'autodeterminació, i la nostra voluntat és que, efectivament, es produeixi aquesta declaració d'independència", ha insistit Riera. La CUP i JxSí estan negociant el text de la DUI i Riera ha sigut contundent quan se li ha preguntat si els seus socis estaven intentant fer un redactat més ambigu: "No". Ara bé, Riera ha reconegut que Catalunya ni tindrà capacitat per executar plenament la llei de transitorietat (control de fronteres, d'aeroports, de ports i d'economia, entre d'altres) fins que passin uns mesos. El procés constituent, però, hauria de començar de forma immediata en opinió dels anticapitalistes.

Riera ha recalcat que el vot de l'1-O va ser vinculant i que la missió ara del Parlament és "ratificar-ho", tot i que no ha entrat a valorar si la declaració d'independència s'ha de fer amb una votació o amb la lectura del document que estan intentant consensuar els dos grups independentistes.

També ha opinat sobre l'article del conseller d'Empresa, Santi Vila, a l'ARA en què demana ajornar la DUI i apostar pel diàleg i la mediació internacional. "Tindrem temps per a la reflexió, el diàleg i la mediació, però un cop haguem declarat la independència", ha subratllat Riera. Els cupaires no creuen que hi hagi possibilitat de mediació si Catalunya no s'ha autoproclamat un subjecte polític sobirà i, per tant, s'estableix una "negociació entre iguals" amb l'estat espanyol.

Canviar de banc

Respecte al trasllat de les seus socials de diferents empreses fora de Catalunya, la CUP ha donat suport a les campanyes ciutadanes que defensen la retirada de dipòsits del Banc de Sabadell i també de CaixaBank. "Amb la mateixa facilitat i contundència que aquestes empreses poden traslladar la seu, la població i les institucions també poden modificar les seves relacions econòmiques i empresarials amb aquestes empreses. Ens consta que ja hi ha gent que ho està fent, fet que celebrem", ha explicat el diputat anticapitalista, que ha afegit que Catalunya "sabrà trobar alternatives millors".

Riera ha criticat en especial la decisió del govern espanyol de facilitar la fugida de les empreses de Catalunya. "Dins l'acció punitiva i repressiva de l'Estat, no en té prou amb intervenir les institucions, perseguir polítics i reprimir la ciutadania, sinó també facilitar que les empreses abandonin el país", ha lamentat.

stats