Política 07/02/2021

La CUP es presenta com l'antídot per posar fi a les "baralles" entre JxCat i ERC

Lluís Llach reapareix en la campanya cupaire i fa una crida a assolir "l'alliberament nacional"

2 min
La candidata de la CUP, Dolors Sabaté, en l'acte d'aquest diumenge a Girona

"Només la CUP pot evitar que les baralles entre ERC i JxCat continuïn amb el bloqueig". La candidata de la CUP, Dolors Sabater, s'ha presentat aquest diumenge com l'antídot per posar fi a les divisions al si de l'independentisme. És la solució després d'una legislatura marcada pel "bloqueig" al Govern, tot i que la CUP encara no ha decidit si està disposada o no a entrar en un futur executiu. De moment, es limiten a afirmar que "volen entrar a les institucions per canviar-les". Un canvi que, en paraules de Sabater, ha de passar per "treballar per la independència" i donar resposta "a la crisi a la pandèmia". Així, mentre la CUP no aborda el debat sobre si vol que JxCat i ERC siguin els seus socis de Govern, hi carrega. Primer, per no "avançat ni un pam en l'autodeterminació" i, després, per "no haver posat fi a la repressió". La candidata els ha acusat fins i tot de "contribuir a la repressió" per les causes judicials contra manifestants en què la Generalitat s'ha personat. Per totes aquestes raons, Sabaté s'ha erigit com el "vot útil" de l'independentisme.

L'acte de la CUP ha tingut lloc a Girona, on ERC i Cs també han fet mítings aquest diumenge. El dels republicans ha tingut el suport d'un aliat de fora del partit que històricament havia sigut més pròxim dels anticapitalistes, el secretari general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, i al dels cupaires també s'ha vist com entrava en campanya l'exdiputat de JxSí i cantautor Lluís Llach, que fa una setmana va anunciar que donaria suport a la candidatura de Sabaté. "Molta gent em pregunta per què soc aquí", ha dit Llach, que ho ha justificat afirmant que, segons el seu parer, "la lluita social i nacional van de bracet". "Ja no em crec que es pugui fer treball social si no tenim eines per fer-ho. I fins i tot tenint-ne, amb poder polític per fer-ho, l'Estat ho tira tot pels aires", ha criticat. Llach també ha recordat l'octubre del 2017 i ha afirmat que, després que la declaració d'independència quedés suspesa, "encara va al psiquiatre i es pren pastilles". El cantautor ha aclarit que només farà campanya per la CUP a les comarques gironines, tot i elogiar que Sabater "és una activista social de primer nivell".

"Gran consens de país"

"Un gran consens de país" és la via que proposa la CUP per abordar tant els problemes socials com els nacionals. Ho ha verbalitzat Sabater aquest diumenge quan ha emplaçat partits, sindicats i moviments socials a teixir "un gran consens" que resulti en un programa amb accent social que avanci cap a l'autodeterminació. Després que Sabater posés damunt la taula aquesta via, la número 2 de la llista, Montserrat Vinyets, ha carregat contra la proposta de JxCat d'activar la DUI si l'independentisme supera el 50% dels vots: "No fer absolutament res durant tres anys per avançar cap a la independència i dir que l'endemà de les eleccions faràs una DUI és una falta de respecte absoluta a la intel·ligència col·lectiva d'aquest país".

stats