Política 12/08/2019

Aragonès compareixerà al Parlament per explicar la retallada de la despesa als departaments de la Generalitat

Els comuns i la CUP havien reclamat explicacions al vicepresident

Ara
2 min
Riera: "El canvi de consellers és el punt culminant de la claudicació davant l'estat espanyol"

BarcelonaEls grups parlamentaris de la CUP i els comuns han presentat aquest dilluns una petició de compareixença del vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, per donar explicacions sobre la "retallada pressupostària del 6% en tots els departaments i organismes públics de la Generalitat i les seves possibles afectacions". Una petició que Aragonès ha acceptat hores després, quan a través de Twitter s'ha mostrat disposat a comparèixer davant del Parlament: "Disposat a comparèixer per explicar les conseqüències de l’asfíxia econòmica del govern espanyol contra Catalunya".

Tot i que els comuns i la CUP havien demanat que la compareixença es fes en la Diputació Permanent del Parlament, fonts parlamentàries han explicat a l'ARA que s'està treballant perquè la intervenció d'Aragonès es pugui substanciar la setmana que ve. Això faria que el període de sessions de la cambra ja estigués obert -la reforma del reglament aprovada l'estiu del 2017 va fixar l'inici del curs a mitjans d'agost-, pel que la compareixença ja no es faria a la Diputació Permanent si no a la comissió d'Economia.

El 7 d'agost va entrar en vigor la mesura, que ordena retallar la despesa de les conselleries i les empreses públiques catalanes, excepte pel que fa al pagament de nòmines, serveis bàsics i inversions i despeses ja compromeses, amb l'objectiu de quadrar els comptes del 2019 i no augmentar el dèficit. La disposició es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) el 6 d'agost.

Segons es desprèn d'aquesta resolució, qualsevol despesa urgent que no pugui esperar al 2020 requerirà l'autorització del departament d'Economia. L'ordre apunta, a més, que s'avancen els terminis d'execució de la despesa (que habitualment es fan al novembre) atesa la situació de pròrroga pressupostària.

El 2019 les transferències del model de finançament a les comunitats autònomes no s'han actualitzat perquè no s'ha format el nou govern a Espanya. Es fan, doncs, amb xifres del pressupost del 2018, cosa que suposa un desfasament per a Catalunya de 874 milions d'euros. Segons va explicar l'ARA la setmana passada, aquesta retallada de la despesa del Govern es justifica per por que aquests diners no arribin i això dispari el dèficit.

La petició de compareixença de la CUP i els comuns
stats