La CUP reitera la seva voluntat de presidir el Parlament

Els cupaires celebren que s'hagin tancat "compromisos" amb ERC i Junts per reformar el model policial i garantir l'habitatge

3 min
Reguant, en un acte de precampanya

Amb la possibilitat d’entrar al futur Govern gairebé descartada i lluny de voler forçar una repetició de les eleccions votant en contra de la investidura de Pere Aragonès, la CUP prem l'accelerador, tal com va avançar l'ARA, per obtenir la presidència del Parlament per garantir la sobirania de la cambra i ser un mur contra l'extrema dreta, sempre que es tanqui un acord programàtic amb les dues grans forces independentistes. La diputada electa Eulàlia Reguant ha admès avui que batallaran per la presidència de la cambra catalana. "Hem plantejat a ERC, JxCat i els comuns que estem disposats a assumir la presidència del Parlament". "No volem intercanviar cadires però estem disposats a assumir totes les responsabilitats", ha afegit en relació a la possibilitat de presidir la cambra catalana després de dir que la mesa ha de ser "nítidament antifeixista", que "faci evident el conflicte polític" i que estigui "compromesa amb els drets socials".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només unes hores abans, la diputada de la CUP Mireia Vehí també ha dit que seria una "bona notícia" que la CUP presidís el Parlament perquè la mesa seria un "reflex" dels resultats electorals del 14-F. En una entrevista a La Sexta, Vehí ha apostat perquè la cambra estigui presidida per una persona que defensi els drets col·lectius davant la suspensió de lleis per part del Tribunal Constitucional (TC), però no ha concretat si Dolors Sabater és l'aspirant de la CUP a presidir-la i s'ha limitat a dir que estan valorant amb la militància si els sembla bé l'aposta per la presidència de la cambra catalana.

Sigui com sigui, la decisió l'adoptarà la militància, que discutirà des de diumenge fins dimarts en les assemblees obertes parlamentàries que s’han convocat arreu del país quines han de ser les línies d’actuació en relació a la constitució del Parlament. D'aquestes assemblees en sortirà un document final que definirà el paper dels cupaires en la futura mesa del Parlament, que es constituirà divendres de la setmana vinent.

Pel que fa a les negociacions, Reguant ha dit que estan arribant a "compromisos" en matèria social i d'ordre públic amb ERC i JxCat, però també amb els comuns, per fer front als desnonaments, protegir el dret a l'habitatge, acabar amb la "repressió" dels Mossos, impulsar una moratòria de l'ús de les bales de foam i que la Generalitat no es personi en acusacions de manifestants, entre altres qüestions. Després de valorar molt positivament aquests preacords, Reguant ha informat que ara reclamaran a ERC i JxCat abordar la renda bàsica universal, la regulació "efectiva" dels lloguers, la potenciació del sector públic i la transició ecològica. "Ara cal concretar nous avenços", ha assenyalat.

Tot i aquest acostament, fonts de la CUP admeten que les reticències de les bases a compartir executiu amb les dues grans forces independentistes, que va quedar reflectida en una resolució aprovada just abans de la campanya en què es defensava seguir a l’oposició, fan "inviable" entrar al nou Govern. Aquests recels han fet que els cupaires hagin centrat els esforços en la mesa del Parlament amb la voluntat de garantir-ne la sobirania després d’una legislatura marcada per l’acatament dels avisos del TC. Accedir a la presidència del Parlament o si més no una vicepresidència pel rebuig de JxCat a cedir aquest càrrec -que li pertocaria com a segona força- és l'opció més plausible a hores d'ara si les bases i les organitzacions que donen suport a la candidatura així ho validen.

Reunió amb els comuns

D'altra banda, aquest matí els cupaires s'han reunit amb els comuns per abordar qüestions com el cordó sanitari a Vox. En un comunicat, els comuns han explicat que també "han aprofundit" en temes com el model policial, la necessitat d'avançar cap a una "fiscalitat justa" i també aturar projectes com BCN World.

stats