POLÍTICA
Política 16/02/2013

Torres acusa Urdangarin d'intentar comprar el seu silenci

La casa reial estava al corrent de les activitats del duc de Palma a Nóos, segons l'exsoci, Diego Torres, que ha declarat durant set hores

E. Borràs/ L. Díaz-roig
2 min

PalmaL'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, ha assegurat aquest dissabte davant el jutge que instrueix la trama al voltant de l'Instituto Nóos, que l'advocat del duc de Palma li va oferir diners i una feina a Sud-amèrica a canvi de que callés i assumís la responsabilitat de la trama. A més, Torres ha lliurat més correus electrònics entre Urdangarin i Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la seva declaració, que ha durat set hores, Torres ha explicat que la casa reial no nomes estava al corrent i fiscalitzava les activitats del duc de Palma al capdavant de la fundació, sinó que no es prenia cap decisió sense el seu vistiplau. Així, tant la infanta Cristina com l'assessor reial Carlos Garcia Revenga i l'assessor jurídic de la casa reial i comte de Fontao, José Manuel Romero, coneixien les activitats del gendre del rei d'Espanya.

De fet, la casa reial va demanar al duc de Palma que guardés les aparences respecte el seu paper a la fundació, no que se'n desvinculés. Així li va comentar Romero.

Segons ha explicat davant el jutge, Urdangarin i Torres es van reunir a la Zarzuela l'any 2004 amb el llavors president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps i l'alcaldessa de València Rita Barberà per preparar el primer dels tres Valencia Summit.

L'exsoci d'Urdangarin, a més, també ha volgut deixar clar que el duc de Palma prenia decisions de gestió a l'Instituto Nóos, que no només n'era la cara pública, tal com havia intentat fer creure. Cal recordar que el gendre del rei d'Espanya sempre ha dit, fins ara, que no decidia res important a la fundació i que n'adjudicava la responsabilitat al seu antic soci.

Torrres ha defensat que els 961.000 euros que el jutge li ha bloquejat en un compte a Luxemburg –que comparteix amb la seva dona, Ana Maria Tejeiro–, eren estalvis anteriors a la trama Nóos i de negocis legals, tot i que no hauria acabat d'explicar d'on havien sortit.

L'exsoci del duc de Palma ha entregat 197 correus electrònics més i els ha resumit un per un. Entre ells hi ha nombroses comunicacions entre Urdangarin i l'amiga del rei Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Tant Urdangarin com el rei mateix haurien fet gestions amb Corinna perquè aquesta aconseguís una feina per al duc a la seva fundació.

Per la seva banda, la dona de Torres, Ana Maria Tejeiro, ha declarat durant poc més d'una hora i, visiblement afectada, ha negat haver participat en la trama i ha assegurat que desconeixia les activitats del seu marit.

stats