Política 20/09/2017

Rufián, a Rajoy: "Tregui les seves mans brutes de les institucions catalanes"

El president espanyol demana "una rectificació" als sobiranistes i es justifica: "L'Estat ha de reaccionar"

Dani Sánchez Ugart / Júlia Manresa
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, responen aquest dimecres les preguntes de l'oposició en la sessió de control al Congrés, sobre la resposta al referèndum de l'1 d'octubre. El portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, li ha preguntat a Rajoy si considera que està donant "una resposta democràtica", mentre que Montoro ha respost al portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i el diputat del PDECat Ferran Bel.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha dit que han "fet el que havien de fer" i el què era la seva "obligació" per tal de mantenir l'estat de dret, i ha censurat a Rufián que els partits sobiranistes es van "carregar la Constitució" al Parlament fa dues setmanes. "La Constitució se la va carregar vostè, amb el PSOE quan van reformar en una nit l'article 135", ha respost Rufián, que ha modificat el guió de la seva resposta per censurar que "vostè i els seus lacais estan detenint els nostres amics. Li demano i li exigeixo que tregui les seves mans brutes de les institucions catalanes. I sàpiga que per cada un que detingui n'hi ha centenars disposats a respectar el mandat popular".

Fonts populars han explicat que l'operatiu entra "dins del previst" i que avui és desmantella "tota" l'operativa del referèndum. També, asseguren, tenien previstes les mobilitzacions ciutadanes.

Els diputats d'ERC després han marxat del ple, per "acompanyar els nostres amics", després de rebre la dúplica de Rajoy, que li ha dit que "cessin les amenaces dels seus socis de la CUP contra alcalds, regidors i policies locals", i ha justificat que l'operació d'avui és "dirigida pel jutge". Els del PDECat també han marxat després de la pregunta del diputat demòcrata Ferran Bel al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Ja als passadissos del Congrés, el president espanyol ha demanat a les forces sobiranistes "una rectificació" i que "compleixin la llei" perquè, segons ell, el que estan fent "no té precedents" i l'"Estat ha de reaccionar". "Estaven avisats perquè el referèndum no es pot fer", ha advertit.

En resposta a Esteban, Rajoy ha dit que a "ningú en els seus cabals li agrada aquesta situació", però ha justificat que la seva única resposta davant de l'exigència de convocar un referèndum havia de ser negativa. "Podem parlar del què vulguin, però que ningú compti amb mi per liquidar la sobirania nacional", ha afegit, abans de considerar l'aprovació de la llei del referèndum com un "acte de barbàrie democràtica. Esteban li ha dit aleshores que "allò que va començar sent un conflicte econòmic ha acabat sent un conflicte social amb un rerefons català claríssim".

Montoro continua negant la intervenció

A la tarda, Montoro explicarà amb més profunditat la intervenció, en una sessió de la comissió d'Hisenda del Congrés convocada a tal efecte. Però abans, a la mateixa sessió de control, el ministre ha continuat negant que hi hagi una intervenció a les finances catalanes.

"El govern espanyol no ha intervingut el govern de Catalunya, hem pres mesures de control de la despesa perquè no es vulneri la llei amb diners públics i no es perjudiqui l'estabilitat pressupostària", ha reiterat Montoro davant la pregunta del diputat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que ha acusat el govern espanyol d'aplicar l'article 155 de la Constitució per la porta del darrere i sense passar pel Senat.

stats