Feijóo opta per Fernández com a candidat el 12-M malgrat les seves diferències

El dirigent gallec confirma a última hora un polític amb qui ha mantingut disputes, després de setmanes amb ball de noms

4 min
Alberto Núñez Feijóo i Alejandro Fernández ahir en un acte del PP a Barcelona.

Barcelona / MadridMalgrat el ball de noms dels últims dies i els aires de canvi que es respiraven a la direcció estatal del PP, hi ha hagut un gir d'última hora. El líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, ha acabat apostant per Alejandro Fernández, el president del PP català, com a candidat a la Generalitat tot i les diferències que hi té. I això que la formació havia sondejat diversos noms per rellevar-lo, entre els quals el de l'eurodiputada Dolors Montserrat. La decisió arriba després que aquest dilluns a la tarda Fernández mantingués una reunió amb Feijóo en què van abordar el procés per a les eleccions al Parlament i el català va mostrar predisposició per liderar la candidatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts del PP han confirmat aquest dimarts al migdia l'aposta de Feijóo i l'atribueixen al fet que Fernández ha obtingut "el suport dels principals actius polítics del partit" a Catalunya. La setmana passada el PP evitava confirmar el líder dels populars catalans adduint la negociació en marxa amb Cs. Després que divendres es frustrés l'intent de concórrer amb una llista que incorporés càrrecs del partit taronja, la direcció dels populars va allargar una mica més la designació del president del PP català com a candidat el 12-M argumentant que volia consultar els companys del partit a Catalunya. Tot i tenir-lo en el punt de mira, Feijóo no ha volgut obrir el meló de desfer-se de Fernández amb la imminència d'una convocatòria electoral que ha agafat el PP amb el peu canviat i amb el congrés per triar el lideratge català encara pendent des de mitjan 2022, que s'ha ajornat per les diverses convocatòries electorals.

Finalment, Montserrat serà la presidenta del comitè de campanya, que és el que marca la línia política per a les eleccions. Amb aquesta fórmula, Feijóo garanteix la influència d'una membre del comitè de direcció estatal davant d'un Fernández que fa mesos que planta cara al líder del PP i es proclama "un home sense tuteles". Dimecres una junta directiva del PP català ratificarà amb presència de Feijóo aquesta proposta que les mateixes fonts del PP atribueixen al comitè electoral autonòmic i que després haurà de ratificar el comitè electoral estatal. El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, s'ha escudat en el fet que no forma part d'aquest òrgan per rebutjar valorar la decisió i ha evitat defensar l'opció de Fernández. Repreguntat en roda de premsa a la cambra baixa poc després de l'anunci, Tellado ha acabat afirmant que "és un gran candidat que farà una bona feina". Per la seva banda, el ja candidat a la Generalitat ha agraït a les xarxes el seu nomenament.

Les desavinences que hi havia hagut entre el líder català i el líder espanyol dels populars havien arribat a desafiaments públics en matèries com les converses amb Junts amb les quals Fernández s'ha oposat frontalment o a la concepció sobre el constitucionalisme i l'acostament al catalanisme. Si bé és cert que la direcció a Madrid del carrer Gènova no ha descartat les últimes setmanes el nom de Fernández per encapçalar les llistes al Principat, no era pas la primera opció. I això provoca que, tot i que el pols l'hagi guanyat el dirigent tarragoní que ja va ser cap de llista el 2021, el faci arribar amb la motxilla d'haver estat qüestionat pels seus a Madrid. Un afebliment que Fernández ha resolt amb paciència, ja que sempre ha confiat que seria ell l'escollit per liderar la candidatura popular catalana. Fonts del seu entorn fa temps que recorden que el suport entre la militància catalana era "massiu", si bé des de Madrid no ho tenien clar i posaven sobre la taula un ventall de noms més ampli del grat dels afiliats, que han acabat descartats. Ara bé, el compte enrere per a les eleccions del 12 de maig ha jugat a favor dels plans de Fernández.

Així doncs, Fernández ha sobreviscut als lideratges de Pablo Casado i Alberto Núñez Feijóo i ha revalidat ara el primer lloc, després que els populars hagin passat per dos mals resultats a Catalunya el 2017 i el 2021, amb quatre i tres diputats respectivament, mentre que ara les enquestes els enfilen als 15 diputats. Unir el centredreta "constitucionalista" sota les seves sigles és l'objectiu que tenen entre cella i cella tant Feijóo com Fernández, tot i les aproximacions, que han estat divergents. I amb un afegit: intentar fer forat entre el votant socialista que havia apostat per Ciutadans. Això succeirà en solitari arran de l'acord fallit amb els taronges per concórrer plegats als comicis amb les sigles populars. Per tant, no s'ha concretat una candidatura de perfil moderat equivalent a la del popular Javier de Andrés al País Basc.

Les bases del PP a Catalunya s'havien anat mobilitzant les últimes setmanes amb dos pronunciaments: el silenci o el suport directe a Fernández fins i tot amb una campanya organitzada de #YoConAlejandro amb el suport de desenes de militants i fins i tot vicesecretaris com Marisa Xandri o Elisabet Ortega, així com diputats com Lorena Roldán o Cayetana Álvarez de Toledo.

Els plans de Feijóo per a Catalunya

El repte de Feijóo ara és aterrar el seu projecte estatal a Catalunya amb un candidat que no era el seu preferit. Fonts del seu entorn recorden que la moderació i el centredreta d'espectre ampli són els seus objectius principals, no pas l'enduriment del to. Ara caldrà veure com es detalla en les formes, després que hagi passat a la història l'etapa de les picades d'ullet a l'empresariat català i les converses mantingudes amb Junts –i l'oferta d'indult a Carles Puigdemont–, i que s'hagi apujat el to contra l'independentisme (i el PSC) en la croada contra l'amnistia.

stats