Dimiteix el secretari general de Ciutadans en plena crisi pel 12-M

El partit rebutja integrar-se en el PP i mirarà de sobreviure sol en les eleccions catalanes

3 min
El secretari general de Cs, Adrián Vázquez, compareix a la seu del partit a Madrid.

Barcelona/MadridNo hi haurà acord i Ciutadans haurà de fer la batalla per sobreviure tot sol. Les direccions estatals del PP i el partit taronja han comunicat aquesta tarda que no han arribat a una entesa per presentar-se plegats a les eleccions al Parlament de Catalunya ni a les europees del juny. Però aquesta decisió ha estat traumàtica i el fracàs de les converses ha provocat una crisi final amb la dimissió inclosa del secretari general, Adrián Vázquez, que s'havia caracteritzat per la pugna a Brussel·les com a eurodiputat contra l'expresident Carles Puigdemont i l'independentisme. En un comunicat conjunt dels dos partits, diuen que "les tensions internes i el soroll extern que s'han produït han fet impossible poder aconseguir una solució comuna". De fet, fonts del PP apunten directament a les "tensions al si de Ciutadans" per comprendre que s'hagi rebentat un acord que veien a tocar per incorporar membres del partit de Jordi Cañas dins les llistes populars catalanes i europees. D'altra banda, fonts dels taronja confirmen que ha estat la direcció catalana la que "s'ha plantat" davant Madrid l'última setmana davant el pacte d'integració proposat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot plegat ha causat la sortida de Vázquez. Ha abandonat després del fracàs de l'acord que creia necessari davant un "moment històric que amenaça els nostres valors", segons l'escrit que ha fet públic. S'ha mostrat defensor de "sumar esforços" i "d'estar a l'altura del nostre país i posar el que és important per sobre del que és superflu". Així doncs, ha lamentat que no s'hagin pogut posar d'acord malgrat les filtracions. En tot cas, no comptaven que seria definitiu l'entrebanc de l'agrupació catalana, que ha estat pressionant per tenir una última oportunitat de sobreviure en solitari. La voluntat de no diluir-se al PP amb el risc de desaparèixer ha estat un impediment exigit per Carlos Carrizosa i la militància catalana al seu voltant.

La direcció catalana ha forçat Madrid

El comitè nacional de Ciutadans d'aquest divendres a la tarda havia de prendre una decisió clau sobre la llista amb el PP per al 12-M, però tot s'ha trencat abans del previst. I això que al PP hi havia molts dubtes precisament per l'avís de rebel·lia des del Principat. El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, advertia des de feia dies que seria impossible una integració a les llistes populars, ni que el forcessin, cosa que ha repetit aquest divendres a RTVE. Així, ha recalcat el rebuig "unànime" del seu partit a Catalunya: "Em portaran a mi o a un altre company lligat i emmordassat a les llistes del PP?", s'ha preguntat. No han servit de res les crides a la calma a la direcció catalana del portaveu del partit, Jordi Cañas, assegurant que el partit continuaria existint tot i l'acord.

Segons apunten fonts populars consultades per l'ARA, els darrers dies han vist que, arran de la pressió de la direcció autonòmica liderada per Carrizosa, les converses havien empitjorat i s'havia fet impossible un acord que estava pràcticament tancat. La predisposició dels negociadors era bona, però Cs es va "enrocar" amb la presència de la seva marca, tot i que els populars recorden que les enquestes els deixen molt lluny del 3% de l'estimació de vot. Al PP lamenten el fracàs de l'acord tot i que garanteixen que han estat generosos.

En canvi, des de Ciutadans apunten que no era el mateix un acord per a les eleccions europees, on després cada diputat pot anar a una família política –la popular o la liberal– que a les eleccions catalanes, on Carrizosa exigia coalició. Aquest imprevist no altera gaire els plans del PP, que farà públic qui serà el candidat a la Generalitat de Catalunya els pròxims dies. Ara per ara, el líder estatal dels conservadors, Alberto Núñez Feijóo, encara ha de fer pública la seva decisió, que pot passar per noms com l'eurodiputada Dolors Montserrat o l'actual líder, Alejandro Fernández. Pel que fa a Cs, engegarà la maquinària per convocar primàries i elegir un candidat en menys de deu dies. Carrizosa ja s'havia proposat fins i tot quan s'estava negociant amb el PP. El seu repte és sobreviure.

stats