El pols d'Alejandro Fernández a Feijóo per ser el candidat del PP el 12-M

Diversos militants del PP i representants d'entitats espanyolistes han mostrat el seu suport a Fernández

3 min
Alberto Núñez Feijóo amb Alejandro Fernández en un acte a Barcelona

BarcelonaAlberto Núñez Feijóo ha de decidir qui proposarà per a la candidatura del PP a les eleccions catalanes, però encara té diversos escenaris sobre la taula malgrat el compte enrere. El temps apressa i la decisió segurament serà pública abans de Setmana Santa, segons fonts de la direcció estatal del partit. L'avançament electoral ha impedit que internament es resolgués el conflicte latent que fa mesos que dura entre Feijóo i el líder del partit a Catalunya. Alejandro Fernández, de fet, manté el pols i ha fet un pas endavant per tornar a liderar la candidatura, esperonat pels suports els últims dies de diversos càrrecs interns del PP català i de la societat civil espanyolista. Tot i això, a la seu del madrileny carrer Génova preferirien un canvi i ja han sondejat diversos perfils, entre els quals destaca l'eurodiputada Dolors Montserrat, atrafegada els últims dies en la seva croada des de l'Eurocambra contra la immersió lingüística.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció no ha descartat del tot Alejandro Fernández, tot i les discrepàncies amb el polític tarragoní en alguns enfocaments estratègics com ara el fet de dialogar amb Junts, amb estira-i-arronses en el moment de la investidura de l'actual cap de l'oposició a Espanya. Fonts populars destaquen, però, la bona imatge de Montserrat entre l'unionisme civil.

Alhora, diversos mitjans com El Mundo han publicat que el partit estava estudiant un "cop d'efecte": el retorn per participar en campanya d'Inés Arrimadas, que va liderar la victòria de Ciutadans a Catalunya el 2017. Ara bé, segons ha pogut saber l'ARA, l'exdiputada taronja s'autodescarta del tot per tornar a intentar presidir la Generalitat, ara que després de deixar la política a l'estiu del 2023 està treballant per a l'energètica Recurrent Energy, entre d'altres. En qualsevol cas, tot plegat succeeix mentre el PP està negociant amb Cs una candidatura àmplia amb membres del partit taronja, si bé fonts populars recalquen que seria sota les sigles dels de Feijóo, cosa que els de Carlos Carrizosa han dit que no voldrien.

Exhibició de força de Fernández

Alejandro Fernández juga les seves cartes i, a través de xarxes socials com X, fa dies que acumula suports a través del hashtag #YoConAlejandro. Una forma d'intentar decantar la balança cap al seu costat. Alguns dels que han defensat públicament que Fernández ha de ser el candidat a la Generalitat són agrupacions en municipis, regidors de ciutats com l'Hospitalet o Sabadell, diputats com Cayetana Álvarez de Toledo i càrrecs de la direcció catalana com els vicesecretaris Marisa Xandri, Isaac Martín i Elisabet Ortega o bé el president provincial de Tarragona, Mario García. També li han mostrat suport els expresidents de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch i Fernando Sánchez Costa, així com el president de Convivència Cívica Catalana, Ángel Escolano. La presidenta de l'Assemblea per l'Escola Bilingüe, Ana Losada, també va censurar el "càsting" del partit per trobar relleu a Fernández com a líder, tot i que ha donat les gràcies a Montserrat per la missió europea contra la immersió.

El model de Feijóo

D'altra banda, fonts del PP estatal recalquen que Feijóo prendrà la decisió del candidat en fred, tenint present el plantejament que vol per a Catalunya, que haurà de concretar després de defensar inicialment un "catalanisme constitucional" que no va acabar de fer el pes a una part de la militància catalana, diferent de la gallega amb la qual s'havia emmirallat. Per aterrar el model de Feijóo, volen una aproximació al centre i al liberalisme "constitucionalista". Una proposta que els hauria agradat fer en el congrés ordinari de la formació, que s'ha hagut de posposar des de fa un any i mig a causa de les convocatòries electorals i que ara Pere Aragonès ha tornat a forçar que s'ajorni amb el 12-M.

stats