Salvador Illa fia la victòria el 12-M a una campanya metropolitana

Pedro Sánchez l'obrirà i la tancarà amb el líder del PSC

2 min
El líder del PSC, Salvador Illa, i el president espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de Congressos de Catalunya durant l’acte.

BarcelonaEl PSC de Salvador Illa va recuperar el 2021 el cinturó roig que va ser taronja durant l'efímer ascens de Ciutadans. Tres anys després, els socialistes es llancen a defensar el territori reconquerit en una campanya que obriran a Sabadell amb un acte en què Illa compartirà escenari amb el president espanyol, Pedro Sánchez. El PSC ha escollit Sabadell pel seu valor simbòlic: és una ciutat industrial i, a més, és la cocapital del Vallès Occidental, comarca en la qual van recuperar diverses alcaldies l'any passat. L'alcaldessa, Marta Farrés, hi governa amb majoria absoluta des del juliol de 2023 i, així i tot, ha sumat al seu govern dos regidors de Junts, una estratègia en la línia de la política de pactes municipals del PSC per ampliar al màxim el suport als seus governs. El tancament, però, sí que serà a Barcelona: Illa i Sánchez tornaran a fer tàndem a la Vall d'Hebron, igual que a la campanya de les municipals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El circuit d'Illa durant la primera setmana de campanya tindrà parades a feus com Santa Coloma de Gramenet, l'Hospitalet i Sant Boi de Llobregat, però també Terrassa —on és alcalde l'exsocialista Jordi Ballart— i Granollers i Montmeló, on també governen. El dissabte 27 d'abril Illa serà amb l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero a Tarragona, una de les capitals de demarcació que els socialistes van recuperar les passades eleccions, juntament amb Lleida i Barcelona. El diumenge 5 serà el torn de Girona, l'única capital on no tenen l'alcaldia tot i la victòria de la socialista Sílvia Paneque al juliol —ERC i Junts van donar els seus vots a Lluc Salellas, de Guanyem Girona—. A l'espera de saber l'itinerari de campanya de la segona setmana, no està previst que Illa torni a zones on ja ha estat durant la precampanya, com les Terres de l'Ebre, Igualada o la Garrotxa, tot i que la intenció és continuar "trepitjant territori", segons fonts del partit. Tradicionalment, els socialistes catalans han optat per fer campanya a les zones metropolitanes i aquesta vegada hi tornen en un moment en què les enquestes els somriuen i en què el seu repte ja no és tornar a guanyar, sinó governar. El seu pressupost electoral s'enfila fins als 2,5 milions d'euros.

La campanya del PSC, centrada en la defensa dels serveis públics, també tindrà picades d'ullet als sindicats: Illa participarà en la manifestació del Dia Internacional dels Treballadors l'1 de maig i, el 3, farà un acte amb els sindicats. Aquell mateix dia, el candidat visitarà la Fira d'Abril de Barcelona amb les joventuts socialistes. Durant la campanya s'espera la visita d'algun ministre, com Jordi Hereu, i no es descarta que Sánchez participi en algun altre acte. Quan el candidat hagi de fer colzes per preparar els quatre debats de la campanya, el substituirà en l'agenda la número dos per Barcelona, Alícia Romero.

stats