L'última teoria de la conspiració d'Alvise: ara diu que Sánchez va regalar vots a Junts a les europees

L'agitador extremista es basa en possibles errors en els resultats provisionals a seccions censals puntuals i oblida que hi ha catalans que viuen fora de Catalunya

3 min
L'agitador ultra, Alvise Pérez, el dia de les eleccions europees a Sevilla

BarcelonaEl camí de l’agitador d'extrema dreta Alvise Pérez fins al Parlament Europeu s’ha construït en gran part sobre mentides i notícies falses. Algunes li han comportat processos judicials, com quan va afirmar que l’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena havia rebut un respirador a casa seva durant la pandèmia o quan va difondre una prova PCR falsa del llavors ministre de Sanitat, Salvador Illa. Però Alvise no s’atura i, en un altre exemple de la seva manera d'actuar habitual, ara alimenta una altra teoria de la conspiració sobre els resultats de les eleccions europees, en què va obtenir 800.000 vots i 3 eurodiputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El grup de Telegram d'Alvise bull amb diversos missatges on afirma que hi ha hagut un frau en el recompte que hauria beneficiat Junts, amb l’objectiu que “el soci [de Pedro Sánchez] no perdés representació europea”. En què es basa Alvise Pérez per assegurar això? En un parell de detalls que són fàcils de desmentir i explicar. D’entrada, diu que en algunes seccions censals de fora de Catalunya Junts ha guanyat, segons els resultats provisionals. En una secció censal del barri madrileny de Carabanchel Junts va obtenir 167 dels 439 vots. És estrany, i més si es té en compte que ni el PP ni el PSOE van obtenir-ne cap, malgrat que el PSOE va guanyar a totes les seccions adjacents.

No és l’únic cas. En dues seccions censals de Saragossa ha passat el mateix, i al poble de Limpias, a Cantàbria, va aconseguir ser tercera força. Al poble, on amb prou feines van votar 700 persones, més d’un centenar de vots s’han assignat a Junts. “És impossible”, responen taxatius a l’ARA alguns veïns quan se’ls pregunta per la que ha estat la notícia de la setmana. “Diuen que és un error i que ja s'esmenarà”, explica una dona que treballa en una cafeteria. “Creu-me que sabria qui són, treballant com ho faig tot el dia aquí a la barra. Tots sabem de quin peu coixegem”, remata. En tot cas es tracta de seccions censals concretes, casos puntuals que impliquen pocs vots i que l'agitador extremista aprofita per exagerar i per fonamentar una teoria de la conspiració que, amb les matemàtiques a la mà, no té cap base.

Fonts de la Junta Electoral Central consideren que tot plegat pot ser error, i recorden que els resultats que hi ha ara publicats són provisionals. Els resultats finals són els que publicarà l’òrgan a partir d’aquest divendres, després que cada junta provincial hagi fet el recompte amb les actes de la nit electoral, que són sempre revisades pels interventors de les forces polítiques i no contenen errors. "Sempre hi ha incidències en els resultats [provisionals]", certifica un membre històric de la JEC. De fet, el ministeri de l'Interior, que és qui rep les dades provisionals, ha hagut de sortir al pas de les especulacions més d'una vegada –a les municipals del 2019 i el 2015, per exemple– i explicar que el mecanisme d’informació pot fallar per un error humà, i que es poden difondre resultats provisionals que no s’ajusten als de les actes, que són els definitius.

Els vots de Junts fora de Catalunya

Alvise també s'exclama pels 12.350 vots de Junts a les eleccions del 9-J a fora de Catalunya (un 2,8%) i que demostren el frau, al seu criteri. Ara bé, els exagera amb una mentida: diu que són 16.000. I pràcticament la meitat són del País Valencià i de les Illes Balears –a les europees hi ha circumscripció única i se'ls pot votar a tot l'Estat–, dos territoris amb qui Catalunya comparteix història, llengua, cultura i sovint interessos polítics. La resta poden ser perfectament de catalans que viuen a les diverses comunitats d'Espanya. La seva teoria s'acaba de desfer si tenim en compte que a les eleccions europees del 2019 el percentatge dels vots a Junts que venien de fora de Catalunya va ser encara superior, del 3,6%.

Finalment, un altre argument que segons Alvise demostra el pretès frau de Sánchez amb Junts és que, segons dades seves que no acredita ni diu d'on treu, a “multitud” de col·legis electorals “estratègics” el 90% dels vots nuls van ser paperetes del seu partit per “errors d’impressió”. I, de totes maneres, si el que diu fos cert els vots estarien ben anul·lats: només poden imprimir les seves pròpies paperetes els votants residents a l’estranger, segons la llei electoral, i no es coneix cap incidència amb les paperetes que eren als col·legis. En tot cas, no aporta proves d’aquest suposat incident i, sigui com sigui, el grapadet de vots extraordinari de Junts en seccions censals puntuals de Madrid, Saragossa i Limpias s’acabarà ajustant en el recompte final.

stats