El PP consolida el seu auge a Catalunya

La candidatura encapçalada per Dolors Montserrat es confirma com el referent de la dreta unionista

2 min
Isabel Díaz Ayuso, Dolors Montserrat i Alberto Núñez Feijóo, la nit electoral del 9 J
Dossier 9J: com ha quedat cada partit Desplega
1.
El PSC reivindica la seva nova victòria per investir Illa
2.
Junts cau però aguanta per davant d’ERC
3.
ERC salva els mobles gràcies a l'impuls d'EH Bildu i el BNG
4.
El PP consolida el seu auge a Catalunya
5.
Vox triplica els resultats del 2019 i es consolida a Catalunya
6.
Els comuns baixen i perden contra Montero
7.
Catalunya, l’únic territori de l’Estat on Podem supera Sumar

BarcelonaLa victòria del Partit Popular a l’Estat té trasllat a Catalunya, on consolida la quarta posició que va aconseguir a les eleccions al Parlament de fa menys d’un mes. Amb el 13,8% dels vots, queda a poc més d’un punt d’Esquerra, que han sigut tercers. Però el bon moment per a la formació d’Alberto Núñez Feijóo a Catalunya no és nou, sobretot si comparem la dinàmica dels últims mesos amb la que van tenir durant el Procés. No fa ni trenta dies es convertien en la quarta força del Parlament i van multiplicar per cinc el seu nombre d’escons, però a les eleccions generals de l’any passat ja havien aconseguit ser la tercera força en vots, només per darrere del PSC i Sumar, i per davant de les forces independentistes.

La formació no només consolida la seva recuperació a Catalunya, sinó que a més millora els resultats respecte al 12-M. Concretament, creixen 2,7 punts respecte a l’11% dels sufragis que van aconseguir fa menys d’un mes. El PP és un dels pocs partits que perden menys sufragis respecte a llavors, malgrat que la participació ha caigut 17,4 punts percentuals. En termes absoluts, dels gairebé 350.000 vots que van obtenir llavors, en perden només 20.000, i sumen 329.000 paperetes. El creixement és encara més gran si es compara amb els resultats de fa cinc anys, respecte als quals incrementen més de 150.000 vots.

Referent de la dreta unionista

La quarta posició no és la millor del partit ni de bon tros –els populars havien quedat almenys tercers sempre des del 1987 fins al 2009 a les europees–, però consolida la formació com el referent de la dreta unionista a Catalunya. La candidatura encapçalada per Dolors Montserrat s’ha beneficiat de la desaparició de Ciutadans, que a les eleccions europees del 2019 havia sigut el quart partit a Catalunya amb gairebé 300.000 vots i el 8,6% dels sufragis, i ara s’ha quedat amb només 13.311 vots a Catalunya i el 0,6% dels sufragis, i es queda fora de l’Eurocambra. El PP consolida també el seu avantatge respecte a Vox, tal com ja va passar a les eleccions catalanes. De fet, l’engrandeix: la diferència entre les dues formacions va ser de tres punts percentuals el 12-M, i ara s’amplia fins als 7,6 punts.

Dossier 9J: com ha quedat cada partit
Vés a l’ÍNDEX
stats