CAMPANYA 23-J

El 30% dels votants del PP estan en contra dels pactes amb Vox

L'esquerra està dividida sobre si s'hauria de facilitar un govern de Feijóo en solitari per evitar que pacti amb l'extrema dreta

3 min
La candidata del PP a Extremadura, María Guardiola, i el líder de Vox, Ángel Pelayo Gordillo, firmant l'acord de govern

BarcelonaEls pactes PP-Vox estan monopolitzant el debat en la campanya electoral i representen el combustible que alimenta les esperances de remuntada de l'esquerra. I això és així perquè el rebuig als acords amb l'extrema dreta és majoritari a Espanya, un 66,5% els rebutja, i és gairebé unànime a Catalunya, amb un 79,5% d'opinió negativa. En canvi, a favor només hi ha el 27,5% (14,9% a Catalunya). La incomoditat amb els pactes supera el 90% entre els electorats progressistes i sobiranistes (i més tenint en compte que Vox porta en el seu programa electoral la il·legalització de les entitats, associacions i partits independentistes), però també afecta una part no menyspreable dels electors conservadors.

En concret, gairebé un terç dels votants del PP, un 30,3%, els veuen malament. Per contra, un 64,6% s'hi mostren favorables. Aquest és un resultat especialment preocupant per al PP, ja que ha de destinar molts esforços a convèncer aquest electorat més centrista que aquests pactes amb l'extrema dreta són positius i no suposen una traïció als seus valors tradicionals.

¿Està d'acord amb els pactes PP-Vox?
En percentatge segons l'àmbit
En percentatge segons intenció de vot el 23-J

Si es pregunta sobre si aquests pactes poden representar un retrocés pel que fa als drets socials i els de les dones, les respostes no són gaire diferents. Un 62,% opinen que hi haurà passos enrere en aquestes matèries (un 78% a Catalunya), mentre que només un 31,7% creuen que no hi hauria cap perill (18,3% a Catalunya). Per partits, es repeteix el patró anterior, tot i que amb menys intensitat. En aquest cas és un 25,3% dels electors del PP els que admeten que es produiria aquest retrocés. Si aquesta consciència es convertís en una negativa a votar el seu partit, Alberto Núñez Feijóo estaria en seriosos problemes, ja que parlem d'una quarta part del seu electorat. En canvi, a l'esquerra hi ha un consens absolut que els pactes són negatius. La incògnita és si això es traduirà en més mobilització del vot progressista i sobiranista o no. L'enquesta de l'ARA sembla indicar que sí.

¿Creu que el fet que Vox entri a formar part del govern pot significar un retrocés en els drets socials i de les dones?
En percentatge segons l'àmbit

En tot cas, l'enquesta demostra que els pactes amb Vox són el principal problema que afronta el PP en aquestes eleccions, ja que tant fer-los com no fer-los té un cost intern. Veient els resultats, es percep clarament que el partit ha optat pel camí que li suposa menys desgast, ja que una majoria de l'electorat avala els pactes amb l'extrema dreta. Però com ja preveien els estrategs de la Moncloa, no hi ha una solució òptima per a Feijóo.

Governs en solitari

Més enllà de la percepció sobre els pactes amb l'extrema dreta, l'enquesta de l'ARA planteja un escenari molt plausible: que Alberto Núñez Feijóo pugui ser investit president amb l'abstenció del PSOE per impedir així que el líder del PP hagi de donar entrada a Vox a l'executiu. Tot i que hi ha una opinió majoritària a favor d'aquest gest al conjunt de l'Estat (53% versus 34%), el que es produeix aquí és una divisió absoluta de l'electorat d'esquerres. En contra del que es podria pensar, pràcticament la meitat dels votants socialistes (un 46,5%) no veurien malament aquesta opció, mentre que un 44,2% la rebutjarien. Aquest patró de divisió el trobem també en altres electorats progressistes, com el de Sumar (49,8% a favor i 44,9% en contra) i fins i tot el d'ERC (47,3% a favor i 46,2% en contra) o la CUP (47,1% versus 35,6%). Per què passa això? Doncs segurament perquè, després de conèixer el contingut dels pactes PP-Vox, una part de l'electorat d'esquerres considera que un govern en solitari de Feijóo seria el mal menor i caldria facilitar-lo. Els electorats de Junts i del PNB encara hi serien més favorables però Bildu en seria l'excepció, ja que un 62,1% la rebutjarien. A Catalunya, però, l'opció de l'abstenció socialista no recull tants suports com al conjunt de l'Estat, i només un 46,9% l'avalen, sis punts menys.

Si el PP guanyés les eleccions, ¿estaria vostè d’acord que el PSOE s’abstingués per deixar governar Feijóo en solitari i que no hagi de pactar amb Vox?
En percentatge segons l'àmbit
En percentatge segons intenció de vot el 23-J

Aquesta "generositat" progressista cap a la dreta moderada és bidireccional, ja que quan es pregunta si el PP hauria de fer el mateix amb el PSOE per evitar pactes amb partits independentistes, els electors de dreta consideren en un 55,8% que caldria facilitar un executiu de Sánchez en solitari. Evidentment, aquesta possibilitat és rebutjada per una majoria dels electors dels partits independentistes catalans i bascos.

I al revés, si el PSOE guanyés, ¿estaria d’acord que el PP s’abstingués per facilitar la governabilitat i evitar que Sánchez hagués de pactar amb els partits independentistes bascos i catalans?
En percentatge segons l'àmbit

En definitiva, l'enquesta dibuixa un escenari preocupant per al PP, que veu com se li ha obert una via d'aigua per culpa dels pactes amb Vox, però també anticipa el debat que es produirà a l'esquerra després del 23-J si Feijóo demana l'abstenció del PSOE per governar sense els ultres. Tot i que és pràcticament impossible que Pedro Sánchez oferís aquesta possibilitat, no hi ha dubte que la decisió obriria un debat a dins dels partits progressistes de conseqüències difícils de calibrar. Tot dependrà, però, de com quedi finalment la correlació de forces al Congrés de Diputats.

  • L'enquesta ha estat elaborada per l'Institut Opinòmetre en una entrevista multicanal (CATI + CAWI) en què s'ha realitzat el 32% de la mostra amb metodologia telefònica. S'han fet 1.521 enquestes, 502 de les quals a Catalunya, a persones majors de 18 anys amb nacionalitat espanyola. Es van recollir les dades entre el 27 de juny i el 4 de juliol del 2023. Per a un nivell de confiança del 95,5%, i P = Q =50%, l'error és de ±2,51% per al conjunt de la mostra d'Espanya i del ±4,37 per Catalunya.

Més informació del 23-J

stats