Camí del 23-J

Artur Mas, la pàtina pragmàtica de la campanya de Junts

L'expresident defensa extreure el "màxim de recursos" de Madrid mentre JxCat exhibeix el seu discurs més dur

4 min
L'expresident Artur Mas en l'acte de campanya de Junts

BarcelonaEn la campanya de les eleccions municipals de Barcelona es podia entreveure el gen convergent a la candidatura de Junts. Estava encapçalada per Xavier Trias, que exhibia pedigrí pactista i estava obert a tota mena d’aliances per governar. En canvi, en aquestes eleccions espanyoles aquest fil és difícil de percebre: la cap de llista, Míriam Nogueras, promet una estratègia diferent de la del catalanisme tradicional del peix al cove –"Ja s’ha provat i no ha funcionat", diu– i el sector més dur ha copat la major part de discurs públic de la campanya electoral. Per ara, Junts condiciona la investidura de Pedro Sánchez a la transferència de les competències per organitzar un referèndum i equipara el PSOE i el PP en relació amb Catalunya. Ni la participació de Xavier Trias en campanya, que va reaparèixer dimarts en un acte al Born Centre Cultural, ha modificat aquesta línia: "Ens volen destruir", va clamar taxatiu l’exalcalde de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només aquest dimecres la irrupció d’Artur Mas ha matisat aquest relat: en un acte amb empresaris organitzat per Junts, i al costat de Nogueras, l'expresident de Govern s'ha mostrat partidari de "negociar en cada moment" perquè el "màxim de recursos" vinguin a Catalunya. "Cada vegada que puguem hem d'arrossegar recursos, és l'obligació dels partits catalanistes i sobiranistes", ha reblat. La presència de Mas en aquesta campanya és una novetat. Encara milita al PDECat, però dona suport a Junts en aquesta contesa electoral. Per què? Considera que s'ha d'aglutinar el vot de l'espai convergent –seguint l'exemple de Barcelona–, i així ho va traslladar en el seu moment al president del Partit Demòcrata, David Bonvehí, abans que es muntés la llista de Roger Montañola (Espai CiU). Ara bé, per què Mas es mulla en una campanya en què Junts exhibeix el discurs més dur? La seva presència tampoc es pot destriar la implicació de l'exconseller Francesc Homs, la seva mà dreta al Govern, en la campanya de Nogueras: és una de les persones a l'ombra que està ajudant la cap de llista de Junts.

Preguntat obertament per la seva predilecció per Junts, Artur Mas ha considerat que l'abstenció és una opció "legítima" però "equivocada" i ha cridat a "triar opcions que defensin els interessos" de Catalunya. Un "vot útil" que segons ha dit no pot ser ni al PSC ni al PP, sinó a partits sobiranistes. "Per això soc avui aquí", ha asseverat al costat de Nogueras i davant un públic empresarial al qual l'expresident ha arrencat riures i aplaudiments.

L'absència dels pragmàtics

Malgrat el matís d'Artur Mas, Míriam Nogueras ha mantingut aquest dimecres que l'autodeterminació i l'amnistia és el "mínim" que reclama Junts per donar els vots al govern espanyol. En una roda de premsa a l'ACN ha tornat a posar sobre la taula la proposta que va fer dimarts a Esquerra durant el debat electoral: condicionar la investidura al traspàs de competències per organitzar un referèndum. "Després del 23 de juliol veurem el resultat, cal veure si volen negociar amb nosaltres", ha asseverat, considerant que una de les coses que l'ha "emprenyat" més en aquesta legislatura és sentir a dirigents del PSOE dir que els vots dels catalans mai havien estat tan "barats". Com es concreta això? Nogueras no ho ha especificat, però sí que ha dit que no aniran allà amb una "llisteta" ni amb "una o dues" condicions per seure a negociar: "Ha de ser de nació a nació". Al vespre, el secretari general del partit, Jordi Turull, ha advertit des de Girona: "Jo no he anat a la presó per canviar el finançament i el traspàs de Rodalies", ha dit en resposta a les condicions que Esquerra ha posat per la investidura de Pedro Sánchez.

Més enllà d'aquest relat, no tothom a Junts ho veu de la mateixa manera i discretament hi ha perfils que han fet un pas enrere durant aquesta campanya. El silenci més clamorós és el de l'exconseller Jaume Giró, que va presentar-se per disputar el lideratge de Nogueras a la cita del 23-J però finalment va fer un pas al costat a petició del secretari general del partit, Jordi Turull, i de l'expresident Carles Puigdemont. A diferència de les eleccions municipals, l'extitular d'Economia ha decidit quedar-se al marge dels mítings electorals. Tampoc hi han tingut presència les exconselleres Victòria Alsina i Lourdes Ciuró.

I és que la línia oficial de Junts ha estat clara des de l'inici de la campanya: Nogueras va a fer a Madrid el que ha fet fins ara i no preveu virar de rumb. "El que dic m'ho crec molt", ha dit aquest dimecres a l'ACN, lligant la seva política a l'"honestedat". En la nit electoral del 23-J a Junts faran balanç de l'estratègia.

Més informació del 23-J

stats