El post 23-J

Vox pretén deixar la investidura de Feijóo en mans del PNB (demonitzant el PNB)

L'extrema dreta votaria a favor del candidat popular encara que no entri al govern espanyol

3 min
Santiago Abascal vota a l'Escola Cristo Rei.

BarcelonaSobre el paper, només Pedro Sánchez té alguna opció de ser investit president del govern espanyol, però des de la dreta continuen arribant gesticulacions a la desesperada amb vista a construir un relat per espolsar-se les culpes d'una hipotètica repetició de les eleccions. Ara és Vox qui, després d'insinuar-ho fa uns dies, ofereix el seu suport sense condicions a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo. En un comunicat, els de Santiago Abascal expliquen que el seu objectiu és evitar "que Pedro Sánchez sigui investit amb els suports del pròfug de la justícia Carles Puigdemont, Bildu, PNB i ERC", i fins i tot també citen Marta Rovira, exiliada a Suïssa. El més sorprenent de l'oferta és que amb els vots de Vox, els del PP i els d'UPN, Feijóo continuaria encallat en els 171, a cinc de la majoria absoluta, i que l'única alternativa que li quedaria seria comptar amb els vots del PNB.

"No sé si el PP i el PSOE coneixen el PNB. Jo els conec bé", deia ara fa uns dies el mateix Abascal carregant contra els jeltzales, als quals, a diferència del que fa el PP, posa al mateix sac que la resta d'"enemics d'Espanya". L'enemistat és recíproca i els nacionalistes bascos han deixat clar que ni tan sols negociaran amb el PP si Vox està implicat en qualsevol mena de pacte de governabilitat. En el comunicat d'aquest diumenge, Vox denuncia que el govern de Sánchez, amb el suport del sobiranisme, "constituiria una gran amenaça a l'ordre constitucional i la convivència, amb la possibilitat que Sánchez fins i tot concedís un referèndum d'autodeterminació" a Catalunya i al País Basc.

"No serem un obstacle per evitar un govern de destrucció nacional", escriuen en el comunicat, tot i que fa menys d'una setmana Abascal s'havia negat a donar els "vots patriòtics" al PP sense contrapartides. En un acte a Pontevedra, Feijóo ha celebrat la decisió de Vox, que ha qualificat "d'avenç en el constitucionalisme". Des del PP entenen que els situarà al capdavant de la cursa per a la investidura quan arribi la ronda de contactes amb el rei Felip VI, que es farà la setmana després de la constitució del Congrés, el 17 d'agost. Amb 171 vots garantits, si Feijóo vol optar a la investidura serà difícil que el rei no li encomani aquesta responsabilitat, tenint en compte que, ara per ara, Pedro Sánchez només compta amb els 152 de PSOE i Sumar.

Sense socis viables

El PNB ja va tancar la porta ara fa uns dies a qualsevol negociació per a la investidura de Feijóo. I sense la possibilitat de disposar dels vots dels jeltzales, el PP no té cap opció d'arribar a la Moncloa, almenys en l'actual legislatura. Feijóo podria rebre el nomenament de Felip VI sabent que el Congrés li barrarà el pas en una més que probable investidura fallida. Però tant Vox com PP han entrat en la guerra pel relat des del 23-J i s'han acusat mútuament de ser els responsables de no haver complert amb les expectatives. La rivalitat pel vot de la dreta s'albira com una de les notes dominants en cas de repetició electoral.

Coalició Canària, amb qui el PP governa de bracet a les Canàries, s'ha mostrat equidistant respecte a la possibilitat de negociar amb el PSOE i amb el PP. De fet, la seva advertència als populars és, si fa no fa, la mateixa que li ha fet el PNB: amb l'extrema dreta, no. És l'efecte de la dretanització progressiva del PP des de l'aparició de Vox. Abraçar-se als de Santiago Abascal els ha fet perdre centralitat, amb pactes molt recents com el que han fet a l'Aragó segellant el control de l'Espanya autonòmica, amb decisions polèmiques en temes com la violència masclista, la immigració, la memòria històrica, els drets de les dones i del col·lectiu LGTBI, l'escola i la llengua catalana.

Sense novetats a Múrcia
  • Independentment de la decisió estratègica de Vox en l'àmbit estatal –oferint els seus vots per a una investidura impossible de Feijóo–, a Múrcia l'extrema dreta seguirà mantenint la mateixa posició: o entra al govern del PP o es repetiran les eleccions.

stats