Camí del 23-J

Yolanda Díaz demana el vot per a Sumar per impedir que Vox "incendiï Catalunya"

El debat de RTVE aixeca l'ànim als comuns en la recta final de la campanya

3 min
Yolanda Díaz i Aina Vidal aquesta tarda a l'Hospitalet

Hospitalet de LlobregatEl debat electoral de RTVE ha donat ànims a Sumar, que ha vist la seva líder, Yolanda Díaz, reforçada. Aquest dijous ha estat a l'Hospitalet de Llobregat per a l'acte central de la campanya, en què els dirigents l'han lloat incansablement pel seu paper –l'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha declarat la seva motomami. La mateixa Díaz, que sap que en campanya no hi ha modèstia que valgui, ha promès que guanyarà les eleccions com va "guanyar el debat". Davant unes 3.000 persones ha demanat el vot per al seu partit per impedir que Vox "incendiï Catalunya". I ha buscat també el suport de les dones: "Volem guanyar més drets".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A Catalunya no voleu ningú que torni a incendiar la vostra terra", ha dit respecte a Vox i el PP: "El vicepresident de Feijóo es diu Abascal, i jo dic als catalans que no ho permeteu". La reculada de Sumar sobre el dret a decidir respecte al que defensava Unides Podem el 2019 va marcar la precampanya. Mentre que el partit lila i els comuns defensen la celebració d'un referèndum, Díaz es limita a apostar per un "acord" sorgit del "diàleg". "Quan arribem a un acord, per descomptat, els catalans votareu", ha reivindicat aquest vespre, en què ha defensat que "només tenint un Sumar En Comú Podem molt fort col·loquem Vox a l'oposició".

"Guanyar més drets"

La candidata ha alternat el seu discurs majoritàriament en castellà amb el gallec, i en una referència velada a la censura de revistes en català a Borriana, ha dit, reivindicant la plurinacionalitat de l'Estat: "No deixarem de parlar les llengües que ens doni la gana". D'altra banda, s'ha compromès a governar amb el PSOE amb la intenció de "guanyar més drets": "No ens conformem, som la garantia de seguir mirant al futur", ha expressat. La seva campanya s'ha centrat en les grans ciutats i en lluitar pels llocs on la formació veu perillar un escó, com Girona, on Díaz també ha protagonitzat un acte aquest migdia. "Si voteu Sumar, el vot es multiplica", ha assegurat des de la Farga de l'Hospitalet en un intent de convèncer els votants d'apostar per la seva formació i desoir les crides al vot útil del PSC. La cap de llista per Barcelona, Aina Vidal, s'ha sumat a Díaz i ha situat el 23-J com la data per "vèncer l'odi, guanyar el negacionisme, totes les mentides de Feijóo, el racisme i el masclisme".

En unes eleccions dibuixades com un plebiscit entre Pedro Sánchez i Feijóo, Díaz tenia una finestra d'oportunitat per fer-se visible en el debat de RTVE: el seu equip creu que la va aprofitar. Per això, a tres dies de les eleccions ha buscat el cos a cos amb la dreta, apuntant que Feijóo porta "una mala setmana", i ha furgat en la seva absència del debat, al qual només van participar Sumar, el PSOE i Vox. "No va voler venir perquè hauríem vist qui és Feijóo", ha etzibat, i l'ha acusat de saber fer "només una cosa en política: "Mentir, mentir i mentir". "Perdran les eleccions, sortiu a votar!", ha urgit als seguidors liles.

Més informació del 23-J

stats