Alcaldes des de les primeres eleccions: els dos pobles que no han canviat mai de batlle
El socialista Pere Moradell, de Torroella de Fluvià, i l'independent Josep Vilà, de Fogars de la Selva, tornen a presentar-se
Barcelona180 a 179. Per un únic vot l'alcalde socialista de Torroella de Fluvià, Pere Moradell (1952), es va imposar a Jordi Nierga, de Junts, a les eleccions passades. Això li ha permès mantenir la vara de batlle que ostenta des del 1979 d'aquest petit poble de l'Alt Empordà. Confia que ara els resultats no siguin tan ajustats. "No vaig poder fer campanya perquè soc diabètic i tenia un peu fotut", explica Moradell, que té 70 anys i que va entrar com a alcalde amb 24.
La paràlisi del Procés també considera que el beneficia: "Ho distorsionava tot i com que jo era molt crític, m'acusaven d'espanyolista i em va passar factura". Diu que la situació ara ha canviat molt. "Als actes que fem, omplim, quan abans costava molt que vingués gent perquè la campanya contra el PSC va ser molt forta i la gent se sentia coaccionada". També se li acosten independentistes desenganyats: "Veuen que tot plegat ha sigut una estafa, que jo tenia raó, que no hi havia res preparat".
La idea de no tornar-se a presentar li va rondar poc pel cap. "En refer-me i jubilar-me he decidit continuar perquè ara tinc més temps que mai i la mateixa il·lusió". Que els companys del partit l'hagin instat a quedar-se també ha influït: "«Tu sempre guanyes, millor que no canviem», em deien perquè seguís", explica rient.
La trajectòria de Moradell és molt semblant a la de Josep Vilà, l'altre alcalde que es manté des de les primeres eleccions democràtiques. Només té un any més (1951) i també es va convertir en batlle de Fogars de la Selva molt jove, amb 27 anys. Pagès com Moradell, es va jubilar fa més temps i això l'empeny a seguir. "Alguns joves s'han sumat a la llista, però m'han demanat que continués quatre anys més".
Cap partit ha aconseguit arrabassar-li mai la majoria absoluta, que ara espera revalidar liderant un cop més la llista de la FIC. "El partit s'ha de jugar, però s'han fet bé les coses", sosté. Després de salvar un poble que corria el risc de desaparèixer o quedar integrat a Tordera tot i els seus mil anys d’història impulsant una escola, un CAP, un centre de dia i un pavelló, en el pròxim mandat crearan una llar d'infants i una residència en aquest municipi de la Selva. Qui ja no podrà continuar fent història és Ramon Pintó, l'alcalde de Junts de Granyanella (Segarra) que va morir fa dos anys i que era l'únic de la demarcació de Lleida que es mantenia des que va acabar la dictadura.