ERC i Junts adverteixen Sánchez que les negociacions no van bé

Els dos partits exigeixen que s'accelerin els contactes i que no s'esperi a última hora

2 min
Pedro Sánchez aquest dimarts a la capella ardent de María Teresa Campos.

BarcelonaL'últim dia del mercat de fitxatges de la lliga de futbol es van inscriure 32 jugadors, els mateixos que en els vint dies precedents. Quan el termini està a punt d'exhaurir-se acostumen a arribar les rebaixes –o les urgències– d'última hora i els equips en són ben conscients. El que passa al futbol es pot extrapolar a molts altres àmbits que incorporen dates límit, com la mateixa investidura de Pedro Sánchez. El PSOE pot estar temptat de deixar passar el temps –pensen els seus interlocutors sobiranistes– i rebaixar les exigències que ara mateix li han posat sobre la taula. Per això, aquest dissabte els missatges d'ERC i de Junts pretenen posar nerviosos els socialistes apuntant directament a la llei d'amnistia, però també a l'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No anem bé", els ha retret la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha advertit el PSOE que Esquerra no es vol trobar "en una negociació d’últim minut amb concessions d’última hora amb finalitats clarament partidistes". Uns minuts després era la portaveu de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, qui subratllava que al seu partit "no li tremolaran les cames" i qui aconsellava als socialistes que no deixessin passar el temps com feia Mariano Rajoy quan era president d'Espanya: "Que no es pensin que el temps els arreglarà els problemes".

Pedro Sánchez ja sap que l'ús oficial del català al Congrés, que se certificarà la setmana que ve, i també la seva oficialitat a Europa –amb més entrebancs, tot i l'oferiment del govern espanyol de fer-se càrrec del cost que suposi– seran el primer termòmetre per valorar si el PSOE està complint els compromisos que ha anat adquirint durant la negociació. "Ara Catalunya comença a cobrar i cobra per avançat", ha remarcat Nogueras davant els consellers nacionals del seu partit reunits a Mataró. Abans que ella prengués la paraula ho havia fet Carles Puigdemont en un gest pràcticament inèdit en les reunions del consell nacional de Junts. L'expresident de la Generalitat, que no ostenta cap càrrec a l'executiva del seu partit, es va reunir aquest divendres amb el PNB i és ell qui pilota les negociacions per a la investidura.

Dards creuats

¿Junts i ERC demanant el mateix al PSOE? Per si algú podia arribar a pensar que els missatges d'aquest dissabte estaven coordinats, els dards creuats entre els uns i els altres han desmentit aquesta possibilitat. Primer ha estat ERC. Rovira ha tornat a reivindicar el seu partit com el veritable protagonista del canvi d'actitud del govern espanyol: "Si avui l’amnistia és una cosa que ERC dona per descomptada és perquè fa 3 anys que treballem perquè es reconegui el conflicte polític". Per als republicans tot plegat forma part de la continuïtat lògica de la seva taula de diàleg. Primer van ser els indults, després la supressió de la sedició i la reforma de la malversació i ara arribaria l'amnistia.

Junts ho veu força diferent. Nogueras ha subratllat que és ara, quan els vots del seu partit són decisius, que "s'ha recuperat el respecte que alguns havien contribuït a perdre", en una al·lusió indirecta a ERC. "No afluixarem, no ens tremolen les cames i tampoc rebaixarem demandes com sembla que fan alguns", ha assegurat.

Doble missatge, doncs, al PSOE. Els socialistes hauran de decidir si es prenen seriosament les advertències dels independentistes o si no alteren els seus plans de cara a la investidura.

stats