Política 17/10/2017

Condemnen el vicepresident del partit d'extrema dreta Democracia Nacional a un any de presó per fomentar l'odi

Pedro Chaparro va animar els assistents a l'acte ultra del 12 d'octubre del 2015 a Barcelona a agredir el fotògraf Jordi Borràs

Ara
2 min

BarcelonaEl jutjat número 26 de Barcelona ha condemnat el vicepresident del partit d'extrema dreta Democracia Nacional, Pedro Chaparro, a un any de presó per fomentar o promoure l'odi contra el fotògraf Jordi Borràs durant un discurs en l'acte del 12 d'octubre del 2015 a Montjuïc. Chaparro, pendent d'entrar a presó per complir una condemna de quatre anys per l'assalt al centre cultural Blanquerna, seu de la Delegació del govern a Madrid, també haurà de pagar una multa de 1.800 euros i no es podrà acostar a menys d'un quilòmetre del fotògraf, ni comunicar-s'hi per cap via, ni assistir en cap concentració a Catalunya del seu partit ni de diverses organitzacions ultraespanyolistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem vist per allà aquesta rata de Jordi Borràs", va dir Chaparro des de dalt de l'escenari –tal com es pot veure al vídeo–, i va afegir: "us demano a tots que mireu al costat vostre i si hi és, li doneu un calbot, no gaire violent, no sigui cas que us detinguin, però doneu-li una bona hòstia i que se'n vagi". Per aquestes afirmacions, i per d'altres coaccions durant la protesta, el fiscal de delictes d'odi i discriminació, Miguel Ángel Aguilar, reclamava cinc anys de presó per al dirigent ultra, però el jutge l'ha absolt dels delictes de coaccions i amenaces.

Tot i que Chaparro va afirmar durant el judici que no recordava que hagués instat a agredir el fotògraf, les seves paraules van quedar enregistrades. El jutge afirma que són "un discurs d'odi amb difusió de frases clarament encaminades a agredir el denunciant", Borràs, i que "el comportament despectiu o degradant cap a una persona concreta per les seves idees polítiques" queda "clarament fora de l'àmbit del dret a la llibertat d'expressió" i no es pot emparar en la Constitució espanyola. Per això qualifica les afirmacions de Chaparo de "discurs d'odi" que va crear "un espai d'impunitat" que, al seu torn, va fomentar que es fessin pintades i tuits amenaçadors contra el fotoperiodista.

stats