Política 20/12/2023

Feijóo i Sánchez es reuniran divendres al Congrés en un clima de màxima crispació

El president espanyol celebra que el líder de l'oposició "hagi rectificat" tot i que no vulgui anar a la Moncloa

4 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, saludant-se al Congrés dels Diputats.

MadridEl líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acceptat finalment reunir-se amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. La trobada serà aquest divendres a les 10.30 h al Congrés de Diputats, una ubicació inèdita per una trobada entre el cap de l'executiu i el líder de l'oposició però que Feijóo ha posat com a condició durant la compareixença de Sánchez aquest dimecres a la cambra baixa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts dels populars han comunicat a primera hora del matí, poc abans de l'inici del ple, que Feijóo acceptava una de les tres dates proposades per Sánchez fa deu dies. En una carta remesa a la Moncloa, a més, el PP també ha adjuntat un ordre del dia que inclou parlar d'afers com l'amnistia o les negociacions amb Junts i ERC a Ginebra. La trobada es produirà en un context de màxima crispació després del tens debat que s'ha viscut avui al Congrés amb motiu de la compareixença de Sánchez per parlar de la presidència espanyola de la UE i la sessió de control. El compte oficial del PSOE ha fet un tuit a la xarxa X on recorda tots els insults que Feijóo ha dedicat a Sánchez els darrers temps.

"Diàleg quan vulgui, com vulgui, sobre el que vulgui i on vulgui", ha respost el cap de l'executiu, que ha instat el PP a deixar d'instal·lar-se en "la brega, l'insult i la rebequeria". Feijóo s'ho ha pres al peu de la lletra i, en la rèplica, ha demanat que la trobada sigui al Congrés en lloc del Palau de la Moncloa, que és el que seria habitual. El president del govern espanyol li ha respost, amb un to condescendent i burleta, que s'avé a les seves condicions: "Ens veiem al Congrés i parlem del que vostè vulgui". Sánchez ha dit que no renuncia a poder mantenir una trobada amb Feijóo en un futur a la Moncloa. En l'anterior legislatura, el líder del PP sí que va acceptar acudir a la seu oficial del president espanyol en dues ocasions –a l'abril i l'octubre del 2022.

La d'aquest divendres, 22 de desembre, és una de les tres dates que la Moncloa va proposar als populars per celebrar la reunió abans que acabi l'any –les altres opcions eren aquest dilluns 18 o divendres vinent, dia 29–. Fins ara Feijóo havia rebutjat acceptar-ne una adduint que no havia rebut per escrit l'ordre del dia de la reunió. A parer del govern espanyol, era una "excusa" perquè l'havien reiterat oralment. "Sembla que ha rectificat en el seu entestament en deixar-me plantat", ha ironitzat Sánchez, que ha remarcat que hauria estat "el primer cop a la història" que un líder de l'oposició rebutja reunir-se amb el president del govern espanyol. Sánchez, a més, ha reiterat que està obert a tractar més afers que els tres temes que ell havia plantejat d'entrada públicament.

També l'amnistia. Sánchez ha assegurat que no té "cap problema" en debatre sobre la qüestió i ha reclamat al PP que aclareixi quina és la seva proposta per a Catalunya. "No en tenen", ha denunciat el també líder del PSOE. Sánchez ha recomanat a Feijóo que superi el fet que no hagi pogut governar després del 23-J tot i ser primera força i "miri cap endavant". "L'hi dic fins i tot en termes personals", ha afegit. Feijóo ha respost lamentant que Sánchez no el tracti "amb la mateixa educació" amb què es dirigeix a EH Bildu i l'ha acusat de voler una "oposició dòcil" que li permeti "blanquejar" els seus pactes.

El líder del PP ha denunciat que la manera de plantejar la trobada per part de Sánchez ha estat des de la manca de respecte als populars, i ha tornat a denunciar que tracta millor els partits independentistes. "Me'n vaig assabentar pels mitjans de comunicació. Una manera curiosa de mostrar interès", ha criticat. També ha ironitzat que vol una trobada "sense mediador", i a més amb "un ordre del dia oficial i sense imposicions ni supèrbia". Amb el moviment, el líder del PP ha volgut marcar el pas del debat al Congrés i evitar que Sánchez l'ataqués per no voler-s'hi reunir.

10 punts d'ordre del dia

En la seva carta, el PP afirma que ha estat esperant durant deu dies que el govern espanyol li remetés un ordre del dia, i que com que no li ha arribat li fa arribar el seu. Sánchez ja havia dit, però, en diversos fòrums, que vol plantejar al líder de l'oposició un diàleg sobre tres punts: la reforma del CGPJ, el finançament autonòmic i la reforma de la Constitució per eliminar-ne el concepte disminuït. El PP proposa ampliar aquest ordre del dia amb 7 punts més i arribar a 10: la llei d'amnistia, el Consell d'Estat i Fiscalia, la despolitització dels mitjans de comunicació públics com RTVE i Efe (on s'ha nomenat com a president l'ex secretari d'estat de Comunicació Miguel Ángel Oliver), l'assetjament als jutges per part d'ERC i Junts, informació sobre les negociacions amb ERC i Junts a Ginebra (on hi va haver la primera taula de negociació amb Junts amb un mediador internacional), les pujades d'impostos pactades amb Sumar i la moció de censura de Pamplona.

Un dels partits que s'han mostrat més crítics amb el fet que Feijóo accepti reunir-se amb Sánchez és Vox, que ja fa dies que denuncia que els populars estaven "pidolant" una foto amb el "tirà". El líder del partit d'ultradreta, Santiago Abascal, ha advertit Feijóo des de la tribuna del Congrés que comet un "error gegantí" i ha donat per fet que acceptarà renovar el CGPJ. "No hauria de legitimar les accions de Sánchez reunint-se amb ell", ha opinat, avisant que Feijóo haurà d'explicar aquesta decisió "incomprensible" als seus votants.

El portaveu del PSOE, Patxi López, ha demanat al PP que "desperti d'una vegada" i posi distància amb Vox. "El problema de flirtejar amb la ultradreta és que acabes pensant com ella", ha avisat també Sánchez, que ha redoblat la pressió per desbloquejar acords pendents, com la renovació del CGPJ. Altres portaveus també han alertat de l'auge de l'extrema dreta, com el republicà Gabriel Rufián, que també ha retret al PP que demani respecte quan treu pit de l'insult de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, contra Sánchez. La líder de Podem, Ione Belarra, també ha recordat les aliances dels populars amb Vox i ha demanat "valentia" a Sánchez per prioritzar el bloc plurinacional enlloc "d'allargar la mà a Feijóo".

stats