Feijóo clama contra l'amnistia i ataca Sánchez per no debatre amb ell

El líder del PP anuncia la creació d'un nou delicte de "deslleialtat constitucional" que substituiria el de sedició

5 min
Alberto Núñez Feijóo es aplaudit per la bancada popular al acabar la seva intervenció

Madrid"Tinc els vots al meu abast per ser president, però no accepto el preu que em demanen per ser-ho". El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'ha presentat aquest dimarts a la primera sessió d'un debat d'investidura inèdit, perquè el candidat ha tret pit de no comptar amb els suports suficients per ser proclamat president del govern espanyol. El preu que Feijóo no està disposat a pagar, ha dit, són l'amnistia i l'autodeterminació, que ha considerat "jurídicament i èticament inacceptables". Els seus càlculs, però, obvien que, en cas que li semblessin acceptables, Vox deixaria de donar-li suport i els números continuarien sense quadrar-li. Tot plegat ha estat l'evidència del que se sabia des que Felip VI el va proposar com a candidat: que el debat no portava enlloc i que el líder popular actuaria més com a cap de l'oposició que no pas com a presidenciable. Per això, al PP l'ha enervat que Pedro Sánchez hagi renunciat debatre amb ell i hagi cedit el torn a l'exalcalde de Valladolid Óscar Puente. Un menyspreu dels socialistes cap a la candidatura de Feijóo.

El líder popular és el candidat a presidir el govern, però ha preferit començar el seu discurs –i dedicar-hi la major part– com a cap de l'oposició, carregant contra l'amnistia i qualsevol aliança del PSOE amb l'independentisme per reeditar el govern de coalició. La principal novetat ha estat que el líder popular ja ha hagut de guardar al calaix una de les seves propostes estrella en campanya sobre Catalunya: recuperar el delicte de sedició. En el seu lloc ha proposat la creació d'un nou tipus penal, anomenat de "deslleialtat constitucional". En què consistiria? Ni Feijóo ni el seu equip no n'han donat cap detall. L'únic que han dit fonts de la formació és que es tracta d'una "evolució" del delicte de sedició i que seria més "ampli". Però el cert és que es renuncia a una paraula amb una forta càrrega simbòlica sense explicar-ne els motius, però que a nivell europeu era poc homologable. Per això, Feijóo s'ha limitat a justificar la incorporació del nou delicte "com passa en altres països del nostre entorn". Això sí, el líder popular ha dit que recuperaria les penes per malversació, que van ser rebaixades per un pacte entre el PSOE i ERC.

Feijóo: "Tinc els vots al meu abast per ser president, però no accepto el preu que em demanen per ser-ho"

Endurir, doncs, el Codi Penal per frenar qualsevol intent de referèndum que reclami l'independentisme. Malgrat tot, això no ha estat obstacle perquè Feijóo s'hagi dirigit directament al PNB i a Junts, en què el polític gallec encara entreveu l'ombra de Convergència. "Senyors del PNB i Junts, a mi no m'han votat per entregar-los l'amnistia i l'autodeterminació. ¿Però els han votat a vostès perquè apliquin la política econòmica de Podem? De veritat?", ha dit en to irònic després de defensar que fins i tot als independentistes els convé que ell sigui president perquè és un president "de confiança".

Els diputats de Junts durant el discurs de Feijóo

Óscar Puente enerva el PP

El PSOE ha guardat en secret qui seria la persona que replicaria Feijóo fins que ha sigut el torn del grup socialista. Ha estat llavors quan ni Pedro Sánchez ni tan sols el portaveu, Patxi López, han pujat a la tribuna, sinó que ha estat Óscar Puente, que acaba de perdre l'alcaldia de Valladolid per un pacte entre el PP i Vox. "De guanyador a guanyador", ha dit a Feijóo enmig dels aplaudiments i les riallades de la bancada socialista i l'enuig dels diputats populars. "Vagi amb compte que no sigui vostè el primer imputat per deslleialtat constitucional", ha afegit, en referència al bloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Puente no ha tingut pietat i ha tirat de tot l'argumentari de l'esquerra contra el PP: els seus orígens franquistes, la guerra de l'Iraq o l'amistat de Feijóo amb el narco Marcial Dorado.

Puente enerva la bancada del PP treient la relació de Feijóo amb Dorado

El líder popular ha reclamat la presència de Sánchez i s'ha negat en un primer moment a debatre amb Puente: "No participaré d'aquest club de la comèdia", ha dit. En diferents rèpliques Feijóo ha carregat contra Puente però també contra Sánchez per no debatre amb ell: "¿Em va demanar sis debats i ara no pot fer el segon?", s'ha preguntat visiblement molest. "Vostè no suporta parlar en aquesta tribuna perquè no suporta haver perdut les eleccions", ha dit. Sánchez, però, no ha picat l'esquer i s'ha mantingut impàvid al seu escó. Els socialistes argumenten que el torn de Sánchez vindrà quan el rei li encarregui formar govern. Mentrestant, el PP ha agitat les xarxes amb el hashtag #PedroHuye.

Menys tens ha estat el debat amb Sumar, tot i que el grup que lidera Yolanda Díaz ha acusat el líder del PP d'haver utilitzat un to masclista contra la seva coalició. La portaveu de Sumar, Marta Lois, ha qualificat l'itinerari de Feijóo fins al ple d'aquest dimarts de "viatge cap a enlloc" subratllant la seva "solitud política". A diferència del PSOE, Lois és l'única que ha defensat obertament la fórmula de l'amnistia per girar full a Catalunya i com el pas lògic després dels indults. Feijóo s'ha limitat a burxar en les discrepàncies internes entre les diferents formacions de la coalició.

Elogis a Vox

La pugna PP-PSOE ha evidenciat que la mà estesa de Feijóo als socialistes ara mateix és inviable. Els populars només compten amb l'extrema dreta com a soci i, de fet, aquesta vegada Feijóo no n'ha renegat, sinó que ha tractat amb cordialitat el líder de Vox, Santiago Abascal, tot i mostrar les seves discrepàncies.

El discurs de Santiago Abascal ha estat una reivindicació dels pactes PP-Vox a les comunitats autònomes i municipis i una crítica al cordó sanitari contra l'extrema dreta. Abascal ha fet servir un to condescendent amb Feijóo i ha agraït que certes banderes de Vox siguin ara assumides pel PP, però no s'ha estat de recriminar-li haver "demonitzat" Vox i d'advertir-lo respecte al seu futur: "He vist que l'aplaudeixen igual que aplaudien Casado per dir el contrari que vostè". En la rèplica, Feijóo ha fet servir un guant de seda amb Vox, ha lloat el seu "patriotisme" i només ha subratllat algunes de les coses que els separen, com ara l'ús de les llengües oficials al Senat, on Vox tampoc vol que s'utilitzin (com al Congrés, on sí que coincideixen). "Estem d'acord en les coses importants", ha acabat.

Apujar l'SMI i reforma fiscal

Del projecte de govern que el líder del PP ha desgranat destaquen algunes mesures que ja fins ara havia defensat el govern de coalició, com ara apujar el salari mínim interprofessional fins a arribar al 60% del salari mitjà o tirar endavant una "reforma fiscal" d'acord amb la feina que està fent el comitè d'experts que va impulsar l'executiu de coalició. Feijóo també s'ha atrevit a posar-se en un terreny pantanós, sobretot després de l'embolic en campanya sobre si el PP havia revaloritzat sempre les pensions d'acord amb l'IPC. "Cal fugir de fake news, en primer lloc. El PP no va congelar mai les pensions, com sí que va fer el PSOE. Ni dona suport a reduir-les, com preveu l'actual llei en vigor", ha manifestat.

stats