Felip VI se cita amb Joan Carles I a Madrid

La Zarzuela confirma que han parlat per telèfon davant la imminent arribada de l'emèrit a Espanya

3 min
El rei emèrit Joan Carles i el reu Felip en una imatge d'arxiu

Barcelona / MadridHi haurà, finalment, retrobament familiar tan bon punt Joan Carles I torni a posar els peus a Espanya. La Zarzuela ha confirmat aquest diumenge la informació que publicava l'ARA divendres passat: el rei emèrit tornarà a Espanya de manera imminent per passar-hi uns dies. El rei Felip VI ha conversat telefònicament amb el seu pare i tots dos s'han citat per veure's a Madrid, tot i que les fonts de la casa reial consultades per l'ARA eviten explicar si serà o no al Palau de la Zarzuela. El Mundo apuntava aquest mateix cap de setmana que Joan Carles volia fer-hi nit, però s'havia topat amb les reticències del seu fill.

El rei Felip ha viatjat aquest diumenge fins a Abu Dhabi per assistir al funeral del xeic Khalifa bin Zayed al-Nahyan, que va morir divendres. No hi ha constància que hagi coincidit amb Joan Carles I, que té la residència fixada en aquest país àrab des que va marxar d'Espanya el 2020. Sigui com sigui, tots dos es veuran aviat a Madrid. Algunes fonts parlen d'aquesta mateixa setmana. De fet, Onda Cero ha apuntat que serà el proper dissabte 21 de maig el dia en què arribi Joan Carles I a l'Estat. El més probable, però, és que després de la trobada, el rei emèrit acabi instal·lant-se a Galícia, a prop de Sanxenxo.

Coincidint amb aquests moviments a la monarquia, l'entitat Concordia Real Española ha iniciat una campanya comunicativa per lloar el llegat de Joan Carles I. La primera iniciativa ha estat situar una gran pancarta a la part alta del cèntric carrer Alcalá de Madrid amb la seva efígie en una moneda de 5 pessetes. "¿Recordes quan ningú donava un duro per nosaltres?", es pregunten. D'aquí dos dies donaran més informació a través d'una pàgina web.

Felip VI viatja a Abu Dhabi, on resideix el seu pare, per la mort de Bin Zayed

Un examen per a la Moncloa

El retorn de Joan Carles I farà passar un examen a la Casa del Rei, que fa dos anys que intenta desvincular-se de les sospites de corrupció que recauen sobre l'emèrit, però també a la Moncloa. El govern espanyol, que ha guardat en un calaix decisions dràstiques com la de treure la inviolabilitat del rei de la Constitució, i que ha construït un dic de contenció al voltant de Felip VI per evitar que l'esquitxin els escàndols, no ha dubtat en exigir explicacions a Joan Carles. "Ha d’aclarir les informacions que s’han anat coneixent", deia el president, Pedro Sánchez, en resposta a la "decebedora" carta que va enviar l'emèrit al mes de març. Aleshores ja s'anunciava que fixaria la seva residència a Abu Dhabi però que visitaria puntualment l'Estat.

També ha arribat el moment de comprovar com el rebrà l'opinió pública. Joan Carles I ha esperat tenir resoltes totes les causes judicials per corrupció que l'empaitaven a Espanya abans de tornar. Però durant els últims anys s'han anat coneixent presumptes corrupteles en el cobrament de comissions que, tot i quedar arxivades, no només no s'han descartat sinó que la Fiscalia ha admès que hi ha prou indicis per mantenir les sospites. La inviolabilitat del rei emèrit en el període en què se l'ha investigat i també les regularitzacions que ha anat fent a Hisenda mentre estava sota l'espasa de Dàmocles li han estalviat més maldecaps. Al Congrés de Diputats, el PSOE s'ha aliat amb la dreta per descartar qualsevol tipus d'investigació sobre la monarquia.

Avaluar l'impacte de la visita dels pròxims dies serà clau per determinar si Joan Carles I tindrà llibertat de moviments a partir d'ara i si les seves estades a Sanxenxo o a la Zarzuela podran ser més generoses en el futur.

stats