Política 18/06/2019

La Fiscalia assegura que si Oriol Pujol té permís per sortir de la presó és "perquè és fill de l'expresident"

El ministeri públic recorre la decisió de permetre-li anar a treballar i a fer de voluntari

Montse Riart
2 min
Oriol Pujol sortint de la presó de Brians el passat 29 de març

BarcelonaEl 23 de maig passat una jutge va revocar el tercer grau que permetia a l'exdiputat de Convergència Oriol Pujol únicament anar a dormir a la presó per complir la condemna de dos anys i mig de presó pel cas ITV. Poc després del seu reingrés entre reixes, la junta de tractament de la presó de Brians li va concedir un permís extraordinari per poder sortir de la presó de 8.00 h a 22.00 h de dilluns a dissabte per poder treballar –fa de consultor per a diverses empreses– i fer de voluntari en diversos menjadors socials. La Fiscalia ha tornat a recórrer aquesta mesura. Considera que només hi ha una raó perquè se l'hi concedeixi a Pujol: "L'intern és el fill de l'expresident de la Generalitat i un membre destacat del partit fundat pel seu pare, que és l'antecedent directe del que actualment governa a la Generalitat".

La Fiscalia ja es va oposar al tercer grau concedit a l'exdiputat per la junta de tractament i ratificat pels serveis penitenciaris de la Generalitat. Ara assegura que el nou permís permet a Pujol passar encara menys hores entre reixes, tot i l'ordre de la jutge de retornar-lo al segon grau penitenciari, el règim ordinari amb què es compleixen la major part de les condemnes i que obliga el pres a complir íntegrament una part de la condemna privat de llibertat.

En el seu recurs la Fiscalia insisteix que l'exdiputat únicament ha passat 57 dies en unes condicions de privació total de la llibertat i que aquest temps és "insuficient" perquè pugui complir amb els programes de tractament específics per a la seva condemna i per avaluar si presenta les característiques per poder-se reinserir a la societat.

"Va cometre el delicte per pura cobdícia"

La Fiscalia carrega contra Pujol per justificar la necessitat que estigui intern a la presó i realitzi diversos programes de tractament. D'una banda, assegura que Pujol va actuar per "pura cobdícia i mera avarícia", legitimat pel poder polític que ostentava, i per això creu que necessita passar per algun programa de tractament que el faci conscient d'aquest fet.

D'altra banda, la Fiscalia assegura que en els casos de corrupció política també cal garantir el compliment de la pena per "utilitat social", per traslladar el missatge a la societat que aquest tipus de delictes "no queden impunes" i tenen unes "conseqüències perjudicials".

stats