Assetjament

"Formes part dels meus pensaments": la JNC rep una desena de queixes contra l'excàrrec de CDC

Junts obre un "expedient informatiu" sobre el cas d'assetjament destapat diumenge a les xarxes

Albert Llimós, Núria Orriols Guiu i Bru Domingo
4 min
La representació de la JNC, durant la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova per la Diada, l'11 de setembre de 2020

Barcelona"Si tens algun problema o dubte que vulguis comentar... aquí em tens... també sentimental o sexual". És un dels centenars de missatges que l’extinent d’alcalde de Tarragona Quim Amorós va enviar a un noi de 16 anys que pretenia entrar a les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC). L’home, en aquell moment amb càrrec dins de l’extinta Convergència, parlava cada pocs dies amb ell, insistint que li podia parlar de tot, convidant-lo a quedar, portant les converses cap a terrenys allunyats de la política i referint-se a ell mateix com el Consultori del Doctor Amor. "Guapíssim", "Guapo", "Mono", "Soc el teu amic", "Aquells ullassos que tens", "Ja no puc desentendre’m de tu, formes part dels meus pensaments"... Són alguns dels missatges que Amorós, que exerceix com a metge, enviava al noi. "T’aprecio i estimo molt", li deia en to amistós, insistint sempre que tots els joves de la JNC eren amics seus i que podia ajudar-lo a fer carrera política: "No m’importaria ajudar-te també a tu perquè puguis pujar en política".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’ARA ha tingut accés a aquestes converses –també a fotografies de caràcter sexual enviades des del mòbil d’Amorós a un xat– i ha parlat amb quatre persones més que han tramitat una queixa a la JNC. De moment, l'organització ha rebut una desena de testimonis després que el cas es destapés a Twitter, quan un jove exmilitant de les joventuts nacionalistes, Nil Garcia, va explicar el que li havia succeït quan tenia 16 anys. Garcia en cap moment va mencionar el nom del presumpte assetjador, però després que altres persones confirmessin que havien viscut situacions similars, el nom de Quim Amorós va aparèixer a la llum pública. "Amb 50 anys no expliques a una persona de 16-17 que portes dues setmanes sense masturbar-te", explica Garcia a l’ARA, i apunta que en el seu dia ja va traslladar una queixa a Convergència però va acabar en res. Ara, després de la seva denúncia a les xarxes, tothom "ho sabia", lamenta Garcia: "Ningú m’ha preguntat el nom, però tothom sabia de qui parlava".

Contactat per l'ARA, Amorós no ha volgut fer declaracions però a través del seu advocat ha negat de manera taxativa qualsevol tipus assetjament i ha dit que no farà cap tipus de pronunciament fins que hagi recopilat tota la informació. Qui sí que l'ha defensat obertament a Twitter en les últimes hores és Jordi Sendra, company de files de partit a Tarragona, reclamant als testimonis de la JNC que aportin fets. "Fake o proves", ha dit. 

Reacció del partit

Un altre noi, el David, reconeix que va acabar bloquejant Amorós a les xarxes i canviant-se el perfil perquè les converses amb el polític, que l’havia empès a afiliar-se a la JNC, van convertir-se en "incòmodes" i l’insistia constantment en quedar, parlant-hi cada dos per tres a través de Facebook. Altres testimonis amb qui ha parlat aquest diari han facilitat converses pujades de to amb el polític quan ells eren adolescents. Un altre exmilitant de les joventuts nacionalistes, en canvi, reconeix que va tenir un tracte molt directe amb Amorós quan era adolescent i mai va tenir cap problema. "Em va ajudar molt, també a nivell personal", defensa el noi.

Després de la denúncia pública de Garcia aquest diumenge, les Joventuts Nacionalistes s'han posat en contacte amb ell i han decidit obrir un compte de correu electrònic per centralitzar les queixes que hi puguin haver, ja que després del primer fil a Twitter hi va haver diversos exmembres de les JNC que van assegurar que es tractava d'un patró de comportament que s'havia repetit en més casos.

Amorós va ser regidor de CDC a Tarragona als anys noranta com a tinent d'alcalde de Cultura i de Joventut, a més de president local de Convergència a la ciutat els anys 2000. Ara mateix és militant de Junts i no ocupa cap càrrec públic ni orgànic. L'executiva del partit ha abordat aquest dilluns les denúncies exposades a les xarxes socials i, segons ha informat el portaveu del partit, Josep Rius, ha decidit obrir un "expedient informatiu" sobre el cas. No ha engegat a hores d'ara encara cap expedient disciplinari contra Amorós –previst als estatuts– ni s'ha activat el protocol contra l'assetjament sexual.

El que ha decidit l'executiva és traspassar la informació que tenen al defensor del militant, Josep Pagès, i a la Comissió de Garanties del partit perquè decideixi què fer –i si s'escau activar algun dels procediments previstos– davant de les informacions. En cas que s'activés el protocol contra l'assetjament sexual –cosa que segons la mateixa norma s'ha de decidir tres dies després de conèixer els fets–, el partit tindrà 30 dies per resoldre'l. "Tractarem el cas amb tota la serenor, sensibilitat i garanties", ha assegurat aquest dilluns Rius, que també ha dit que ara per ara no s'ha pres cap mesura cautelar com suspendre'l de militància a l'espera que la comissió de garanties analitzi els fets. 

Altres casos 

No és el primer cas d'aquestes característiques que Junts entoma. El que va tenir més transcendència pública va ser el de l'exdiputat Eduard Pujol l'octubre del 2020, quan el partit el va forçar a deixar l'escó i el va suspendre de militància. El fins llavors portaveu de Junts va defensar la seva innocència i ha portat a la justícia les dones que van interposar una denúncia interna al partit. En aquest cas s'ha girat la situació: les dones seran jutjades com a presumptes culpables d'un delicte d'injúries i calumnies i Pujol ha estat restituït com a militant de Junts.

Però recentment hi ha hagut dos casos més en què els presumptes agressors sí que han acabat al jutjat. Junts va haver de gestionar una denúncia contra el regidor de Cultura de Valls, Marc Ayala, per presumpte abús sexual a un menor de 13 anys ara en fa set. En aquell cas, els Mossos d'Esquadra el van detenir per presumpte abús sexual i el jutge que instrueix el cas el va deixar en llibertat amb l'obligació de comparèixer setmanalment, a més d'acordar l'escorcoll del seu domicili. Ayala ha deixat tots els càrrecs i defensa la seva innocència. També es va apartar dels càrrecs i del partit un tinent d'alcalde de Santa Susanna acusat de violació el passat mes de febrer.

stats