"El tenia idealitzat": acusen d'abusos sexuals a menors el regidor de Cultura de Valls

Ayala, que ha quedat en llibertat amb càrrecs, anuncia que deixa el càrrec i defensa la seva innocència

3 min
Marc Ayala, regidor de Valls

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra van detenir dimarts a la tarda el quart tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Valls, Marc Ayala, per un presumpte abús sexual a un menor de 13 anys. Ayala, del grup de JxCat i també diputat de la Diputació de Tarragona, té 33 anys i després de passar a disposició judicial al jutjat d'instrucció de Valls el jutge l'ha deixat en llibertat, amb retirada de passaport i l'obligació de comparèixer al jutjat setmanalment. A més, el magistrat ha acordat una entrada i un registre al domicili de l'investigat, que s'ha acollit al seu dret a no declarar. Fa set anys, segons ha avançat RAC1, Ayala va abusar sexualment d'un menor de 13 anys. Després de la denúncia, que es va interposar dilluns de la setmana passada, el cos policial català va detenir-lo per un delicte contra la llibertat sexual. En un comunicat, Ayala ha defensat la seva "innocència" i ha explicat que renuncia al seu càrrec a l'Ajuntament per no "danyar" la institució ni el partit.

L'ARA feia temps que investigava aquest cas. De fet, hi ha més d'una persona afectada. Les relacions amb els menors les iniciava el polític a partir del Grup de Teatre Principal de Valls, on entrava en contacte amb els adolescents i hi establia un vincle de confiança. Així, per exemple, a part del cas denunciat, també hi ha un segon noi que als 14 anys va conèixer Ayala a través dels assajos per al Pessebre Vivent de Valls. Durant un temps, Ayala feia que el nen anés a casa seva, fins i tot mentre era regidor del consistori. "Quan sortíem, em deia: «No diguis res»", recorda aquest noi, ara ja adult, en declaracions al diari ARA. Els fets van iniciar-se cap al 2014 i es van allargar durant molts mesos.

Durant el confinament pel covid-19, després de veure una publicació a les xarxes que parlava sobre l'abús de poder, la víctima va començar a donar voltes al que havia passat en el seu moment. Es va ofuscar perquè va reconèixer que el que s'explicava en aquell post a Instagram era el que li havia passat a ell. Va entendre que "no era normal" que una persona adulta com el regidor vallenc "abusés d'un nen". "El tenia idealitzat", admet ara, amb la perspectiva dels anys i sent conscient que hi ha altres persones afectades. De fet, dues de les víctimes es coneixen entre si.

Un altre noi, de 23 anys, explica com Ayala el va començar a tractar a través de les xarxes socials. El 2014, quan aquest noi tenia 15 anys, li va fer comentaris "no explícits" com "Tu sí que estàs bé" o "Ara estic al llit". També recorda com a través d'un altre menor li va fer arribar la idea de mantenir una relació: "Li va dir a un menor amb qui mantenia relacions que s'hi sumés un altre menor". "Tothom sabia que això podia acabar explotant", explica aquesta persona.

Aquest mateix any un noi de 15 anys va contactar amb ell a través de Facebook. Volia parlar sobre l'homosexualitat, no sabia a qui acudir i va posar-se en contacte amb Ayala. "Vam quedar a casa seva, em va rebre amb roba interior, però no va passar res", explica. Al cap d'uns mesos van intercanviar imatges de contingut sexual a través de les xarxes. "Un dia em va convidar a casa seva, ens vam estirar al llit, però em va dir que no podia fer res perquè jo era menor", relata. Van seguir en contacte durant uns mesos i quan va fer els 16 anys els fets es van precipitar: hi va haver una relació sexual "consentida". "El que em va doldre és que no fos honest i no em digués que tenia parella", diu el noi, una dècada més jove que Ayala.

El Grup de Teatre Principal de Valls ha emès un comunicat en què explica que la junta directiva entrant el febrer del 2020 va tenir coneixement d'uns fets "molt greus" que els va portar a activar un procés d'acompanyament a les persones afectades, per tal que disposessin dels "mitjans necessaris per dilucidar" el que havia succeït en el marc del grup i prendre les mesures pertinents per "rescabalar els danys causats".

El polític investigat va entrar al consistori vallenc l'any 2015, de la mà del llavors alcalde Albert Batet, ara diputat al Parlament de Catalunya. Posteriorment, va incorporar-se a la Diputació de Tarragona, on presideix la comissió informativa i on hi té dedicació exclusiva.

* Per un error del diari ARA, s'ha publicat una fotografia –que ja ha estat eliminada– en què apareixien persones acompanyant Ayala que no tenen res a veure amb el cas.

stats