Corrupció

Fotos al Congrés, prostitutes i cocaïna: la trama corrupta d'un exdiputat del PSOE

Juan Bernardo Fuentes cobrava 5.000 euros d'entrada per influir a favor d'empresaris que volien fer negocis a les Canàries

3 min
A la dreta, l'exdiputat del PSOE al Congrés Juan Bernardo Fuentes, arribant a l'Audiència Provincial de Santa Cruz de Tenerife

MadridPrimer reunions al Congrés i a la seu de la Guàrdia Civil; després festes amb alcohol, cocaïna i dones en clubs i hotels de Madrid. El Tito Berni, tal com es coneixia Juan Bernardo Fuentes –diputat del PSOE a la cambra baixa fins dimarts de la setmana passada–, ha quedat aquest dimecres en llibertat amb càrrecs després de declarar als jutjats de Santa Cruz de Tenerife pel cas de corrupció anomenat Mediador. "Soc innocent. Tinc la consciència plenament tranquil·la", ha assegurat a la sortida. S'investiga un entramat de presumptes favors a empresaris perquè aconseguissin contractes públics de la conselleria d'Agricultura del govern de les Canàries i que estaria liderada per Fuentes, detingut per la Policia Nacional aquest dilluns. Ell ja va deixar l'acta del Congrés la setmana passada quan es van produir les primeres detencions d'altres persones involucrades en la mateixa causa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Autoritats, alts càrrecs i altres persones interposades oferien a diferents empresaris la possibilitat d'obtenir privilegis en l'àmbit de la contractació pública o beneficis derivats del sector públic a canvi del pagament de regals, donatius, entregues de diners o altres obsequis", descriu la Fiscalia en un informe que consta al sumari i al qual ha tingut accés Europa Press. El triumvirat de l'estructura estava format per Fuentes; el seu nebot Taishet Fuentes, que el va succeir com a director general de Ramaderia de l'executiu canari, i l'exgeneral de divisió de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa Navas. A més, la Policia Nacional inclou com a intermediari entre ells i els adjudicataris l'empresari Marco Antonio Navarro Tacoronte.

Els peatges a pagar

El funcionament era el següent: hi havia una mena d'impost revolucionari, un "peatge econòmic" de 5.000 euros, que els empresaris havien de pagar d'entrada a l'Associació Esportiva Vega Tetir, presidida per l'exdiputat socialista. Ell mateix demanava que l'entreguessin de manera "subtil i carinyosa", segons va declarar el mediador, Navarro Tacoronte, que fa un any ja va passar a disposició judicial. Eren empreses de formatges, una granja de vaques, una ramadera, una de drons i una de plaques solars.

En aquella compareixença, va explicar que cada 15 dies despatxava amb l'exdiputat a Madrid, s'allotjaven a l'Hotel Victoria 4, anaven "de visita" al Congrés amb empresaris, es feien fotografies, dinaven i continuaven de festa la resta del dia. "En aquestes festes eren protagonistes el consum d'alcohol i de cocaïna, la contractació de prostitutes i el consum de viagra", segons la declaració judicial de l'intermediari, que especifica que les despeses de cada nit podien pujar a 3.000 o 3.500 euros i anaven a càrrec dels empresaris.

A l'entramat hi participaven empresaris canaris i també madrilenys, que veien una oportunitat de negoci en implantar-se a la zona especial canària, l'àrea de baixa tributació de l'arxipèlag. Per aquest segon cas, la gestoria Tetir cobrava 18.000 euros per tramitar el règim fiscal canari, cosa que facilitava l'adjudicació posterior de subvencions i ajudes. Aquesta gestoria és propietat del fill de Fuentes i, a més, l'exdiputat socialista i Tacoronte cobraven una comissió en efectiu per la consecució dels contractes, segons la versió del mediador.

Per la seva banda, el general de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa s'encarregava de rebre els empresaris captats a les dependències de la comandància del carrer Guzmán el Bueno de Madrid. Segons l'informe de la Fiscalia, això podia donar una "aparença de seriositat i poder a la trama delictiva i generar confiança", atès que Espinosa havia sigut cap de la Guàrdia Civil a Las Palmas i tenia contactes a l'illa. De la dotzena d'encausats, ell és l'únic que està en presó provisional perquè suposadament tindria patrimoni en diversos països africans. Els delictes que s'investiguen són els d'organització criminal, suborn, falsedat documental, tràfic d'influències i blanqueig de capitals.

stats