ELECCIONS ESPANYOLES
Política 14/12/2015

Gabriel Rufián: "El neoliberalisme de C's es cura servint cafès durant 10 hores al dia a 4 euros l'hora"

ERC proposa pujar el salari mínim a 1.000 euros i planteja regular els motius per poder acomiadar, per prohibir l'acomiadament improcedent i lliure

Roger Tugas
3 min
El president d’ERC, Oriol Junqueras, i el candidat republicà, Gabriel Rufián, ahir a Tortosa.

BarcelonaEl cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha carregat aquest dilluns contra el model econòmic i laboral del PP, i ha alertat que C's vol aprofundir en aquesta línia, amb propostes com la del contracte únic. Ho ha assegurat en una jornada organitzada pels republicans amb sindicalistes afins en què han presentat les seves propostes respecte els drets laborals que hauria d'assumir la República catalana que defensen. "[Els populars] s'han carregat el contracte social, volem derogar la reforma laboral del PP, que ha precaritzat la feina dels joves i no tan joves", ha denunciat Rufián, que ha ironitzat que "el neoliberalisme de C's es cura servint cafès durant 10 hores al dia a 4 euros l'hora". Així, ha criticat que els d'Albert Rivera, amb el contracte únic, volen "resumir en una sola mesura totes les reformes laborals més reaccionàries dels últims 33 anys", ja que "pretenen legalitzar la temporalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Rufián ha carregat contra la gestió de la crisi del govern espanyol: "No era un crisi, era una estafa, com la recuperació, que també és una altra estafa". En el marc d'un acte en què ERC ha volgut refermar la seva vessant més d'esquerres, ha afegit que l'estat espanyol, és "un estat molt fort amb els dèbils i molt dèbil amb els forts", i ha subratllat que "l'autèntic motor del país és aquell que obre la botiga i qui hi treballa a dins, no els liberals que estan molt pendents del BOE". En aquest sentit, ha destacat algunes de les propostes que defensen els republicans per crear ocupació i reforçar els drets laborals, entre les quals destaca elevar el salari mínim interprofessional a 1.000 euros mensuals, l'equivalent al 60% del salari mig (tal com recomana la Carta Social Europea), cosa que afirma que potenciaria el turisme, el comerç i la inversió.

De la mateixa manera, el cap de llista ha apostat per potenciar la innovació i la indústria, en contrast amb el fet que "els governs del PP i del PSOE creien que es tractava de baixar salaris, de fer una societat 'low cost', cosa que ens condueix a una societat tremendament injusta". Igualment, proposa destinar l'equivalent al 6% del PIB a educació, més formació encarada al mercat de treball, una treva fiscal de cinc anys per a emprenedors i autònoms, baixar el preu de l'electricitat, crear un banc públic d'inversions, potenciar les infraestructures, fixar una "fiscalitat justa i progressiva, i no proporcional", abaixar impostos a les cotitzacions socials i renda per sota dels 15.000 euros, gravar les nuclears i la banca o impulsar societats cooperatives i de democràcia econòmica. Entre les propostes debatudes entre els sindicalistes afins a ERC també hi ha que el dret a vaga no tingui cap limitació, que els treballadors tinguin veu i vot en els consells d'administració de les empreses, que els convenis afectin només als afiliats als sindicats que els han negociat (com als països nòrdics), o prohibir l'acomiadament improcedent i regular les causes per acomiadar empleats.

"El PP són franquistes i se'ls veu la casta"

Així mateix, el cap de llista per Tarragona, Jordi Salvador (que era secretari general d'UGT a Tarragona), ha denunciat que "el PP són franquistes i se'ls veu la casta, es marquen sols", per alertar del perill de la nova dreta de C's. Així, el candidat ha cridat a "reivindicar la classe treballadora" a través d'ERC, "l'únic partit que podem lluitar contra C's, recuperar el concepte de classe i defensar la idea d'un sol poble" i, pel que fa a Podem, ha avisat: "Si volen trencar el règim del 78, unirem als nostres vots als seus, però els demanem una sola cosa, respecte al procés sobiranista". "'Podemos' és 'veremos', s'ha de veure, van regalant DVD al rei", ha insistit, i ha assegurat que "no ens passaran per l'esquerra, no ens han d'ensenyar res", ja que "l'única revolució és la que s'està fent aquí".

stats