Política 14/08/2019

La germana del president andalús Juanma Moreno obté una plaça pública amb menys punts que una altra aspirant

La Junta d'Andalusia ho justifica per una "decisió tècnica" i insisteix que per recomanació d'inspecció educativa

Efe
2 min
Juanma Moreno, arribant al local on ha seguit l'escrutini / EFE

MálagaLa germana del president de la Junta d'Andalusia, María Dolores Moreno Bonilla, ha obtingut una plaça pública (com a directora del Conservatori Superior de Dansa Ángel Pericet de Màlaga) malgrat tenir menys punts que una altra aspirant. Segons una informació publicada per 'El País', Moreno va obtenir 38,2 punts sobre 50, mentre que Esperanza Utrera en va tenir 49,5.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller de Presidència, Administracions Públiques i Interior de la Junta d'Andalusia, Elías Bendodo, ha afirmat que es va acabar donant la plaça a la germana del president de la comunitat per una "decisió tècnica". Segons Bendodo, va ser la inspecció educativa del govern autonòmic la que va "desaconsellar" que es tornés a contractar Utrera, que ja havia estat anteriorment al capdavant del centre i va ser "cessada per diferents problemes que hi va haver a la direcció".

"El procés s'ha fet amb absoluta pulcritud i complint la normativa al cent per cent", ha subratllat el conseller, que ha qualificat la germana del president andalús de "gran professional". Així, ha destacat que Moreno Bonilla té quatre carreres i catorze anys d'experiència com a funcionària de la Junta d'Andalusia, i ha dit que té "el mateix dret que qualsevol altre ciutadà" a accedir al càrrec.

"L'única manera d'entrar a treballar a la Junta d'Andalusia és per igualtat, mèrit i capacitat", ha dit el també portaveu de l'executiu andalús, que ha insistit que els temps en què la gent entrava a treballar a l'administració autonòmica "per la porta del darrere" s'han acabat amb l'actual govern.

Així mateix, ha aclarit que en aquests casos la normativa no requereix un procediment o un concurs per a l'elecció del càrrec, sinó que es pot dur a terme un nomenament directe, i que si es va convocar el concurs va ser per donar "més transparència" als processos de contractació.

Crítiques de l'oposició

El PSOE i Adelante Andalucía han reclamat aquest dimecres al president Moreno que expliqui el que consideren una mostra de nepotisme. El diputat del PSOE Rodrigo Sánchez Haro ha considerat que Moreno "hauria de comparèixer a petició pròpia". "Les primeres paraules que va dir quan va arribar a la presidència van ser que s'havia acabat l''enchufismo' a la Junta, i la primera mesura que prenen és col·locar la seva germana en un centre públic", ha denunciat el socialista, que apunta a un cas de "nepotisme". També ha demanat explicacions al conseller d'Educació, Javier Imbroda, a qui considera "col·laborador necessari", així com al vicepresident de la Junta i líder de Cs, Juan Marín, que "venia a regenerar la vida pública i alguna cosa deu haver de dir d'això". La diputada d'Adelante Andalucía Ángela Aguilera ha anunciat que el seu grup parlamentari demanarà que se li entregui l'expedient d'adjudicació de la plaça de directora per aclarir l'afer.

stats